Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Ramazan’da hangi kitabları okumalı ?
MesajGönderilme zamanı: 18.08.10, 10:02 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 20.05.09, 11:50
Mesajlar: 69
Ramazan’da hangi kitabları okumalı ?

Mustafa Oğuz


15 Ağustos 2010

Ramazan apayrı bir dünya. Bu dünyaya kitap kapaklarından girmek için neler okunabilir diye kısa bir araştırma yaptık. Yadsınamayacak kadar çok denebilecek bir kitaplıkla karşılaştık. Ramazan gibi güzel bir iklimi anlatan ne kadar çok kitabımız olsa o kadar iyi olur kuşkusuz. Ama eldekileri de inkar etmenin lüzumu yok.

Efendimiz (s.a.v.)’in döneminde Ramazan

Peygamber Efendimiz dönemindeki Ramazanlar en çok merak edilen Ramazanlardır. ‘Peygamberimiz ve onun ashabı Ramazanlarda neler yapardı’, ‘zamanını nasıl değerlendirirdi’ gibi sorulara cevap veren birkaç kitabı örnek olarak verebiliriz. Bunlardan biri, bugünlerde Işık Yayınları’ndan çıkan, Said Koçer imzalı Efendimiz’in Ramazan’ı. Ayrıca Abdullah & Hilal Kara’nın hazırladığı ve Nesil Yayınları’ndan çıkan Asr-ı Saadet'te Ramazan da bu minvalde okunabilecek bir başka kitap.

Ustalar neler yazmıştı?

Edebiyat tarihimizde yerini almış ustaların da Ramazan’a has kitapları var. Ahmet Rasim ve Cenap Şahabettin bunlardan. Ayrıca Samanyolu’nda Ziyafet adlı eseri ile bu alandaki eşsiz eserlerden birini kaleme alan Sezai Karakoç’u da burada anmalı, her Ramazan’da bu kitabı döne dönem okumalıyız. Başka neler var bakalım:

İstanbul'da Bir Ramazan, Cenab Şahabeddin, Kitap Yayınevi.

Ramazan Sohbetleri, Ahmet Rasim, Elips Kitap.

Ramazan araştırmaları ve derlemeleri

Ramazan Kitaplığı içinde Ramazan’ı değişik yönlerden anlatan, edebiyatçılarımızın Ramazan’la ilgili yazılarını bir araya getiren kitaplar da mevcut. Bunlar içinde Kitabevi Yayınları tarafından yayınlanan, Özlem Olgun’un hazırladığı Ramazan Kitabı en kayda değer olanı. Bu alanda önemli bir boşluğu dolduracak nitelikte bir kitap. İbrahim Refik’in Ramazan Medeniyeti (Albatros Yayınları) de aynı niteliklere sahip.

Tarihçi Ertuğrul Tarık Kara, Tarihte Ramazan (Kaynak Yayınları) adlı kitabında, Osmanlı coğrafyasının değişik noktalarında Ramazan’ın nasıl karşılanıp idrak edildiğini anlatıyor. Orhan Okay, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Yrd. Doç Dr. Erdoğan Keskinkılıç, Yrd. Doç. Dr. Abdülmecit Mutaf ve Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan gibi birbirinden değerli yazar ve araştırmacı ramazan kültürümüzü dile getirmeye çalışıyor.

Adem Çevik tarafından yayına hazırlanan Edebiyatımızda Ramazan (Sütun Yayınları) adlı kitapta Ramazan’ın edebiyat dünyasına yansımaları Ahmet Rasim, Süheyl Ünver, Sâmiha Ayverdi ve Necip Fazıl gibi yazarlarca anlatılıyor.

Ramazan ayı, yılın her gününü ağır bir seyir ile ziyaret eden; günlerimize rahmeti, mağfireti, bereketi getiren bambaşka bir güzellik... Bir kültür, bir medeniyet... Kendine has sevinci, kokusu, hatırası, hüznü ve ardından bayram olan o güzellikler meşherini sözle dile getirmeye çalışan yazılardan oluşan bir kitap çalışması Rahmet ve Esenlik Irmağı... Bendenizin, edebiyatımızın önde gelen isimlerinin yazılarından yaptığı ve Kaynak Yayınları’ndan çıkan bir derleme çalışması...

Osmanlı Ramazanlarını anlatan bir kitap da Tolga Uslubaş’ın hazırladığı Böyleydi Osmanlı Ramazan’ı. Ramazan Osmanlı ile bir başka güzeldir. Bu güzellikleri, Yağmur Yayınları’ndan çıkan bu kitabın kapakları arasında okumak mümkün.

Aşağıdaki kitaplar da Ramazan Kitaplığı raflarında yer alacak kitaplar:

Allah Dostlarının Ramazan Hatıraları, Abdülkadir Süphandağı, Timaş Yayınları.

Bir Bayramdır Ramazan, Abdullah Arıdoru, Nesil Yayınları.

Ramazan Geceleri, Branislav Nuşiç. Özgün Yayıncılık.

Ramazan Yazıları, Mustafa İslamoğlu, Düşün Yayıncılık.

Oruç Risalesi / Rahmet Ve Berekete Çağrı, Ramazan Kayan/ Mustafa İslamoğlu/ Şemseddin Özdemir/ Ahmet Kalkan/ Abdullah Yıldız/ Recep İhsan Eliaçık/ Yaşar Düzenli/ Abdullah Dai/ Ramazan Göçmen, Fide Yayınları.

Çocuklar için Ramazan

Ramazan’ı kitaplarda bulma noktasında çocuklar da çok şanslı. Bu alanda çocukların okuyabileceği birbirinden güzel kitaplar var. Bu kitapların varlığı çocuklar için bir şans. Çocukların bu şanslarını kullanabilmeleri için bu yıl çocuklara Ramazan kitapları hediye edelim. Çocuklar Ramazan’ı daha bir sevsinler. Bu kitaplar arasında Salıncak Yayınları’na özel bir yer açmalı. Mustafa Aldı editörlüğünde yayınlanan üç kitap ile “Oruç Günleri” dizisi başlamıştı. Arkası gelememiş olsa da böyle bir dizinin başlamış olması bile önemli.

“Oruç Günleri” dizisinin kitapları:

Sevap Yağmuru, Nehir Aydın Gökduman.

Şimdi Oruç Zamanı, Nehir Aydın Gökduman.

Bir Oruç Tuttum, Mustafa Oğuz.

Çocuklar için Ramazan kitaplarından bazılarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

Çocuğun Ramazan’ı, Yavuz Bahadıroğlu, Nesil Yayınları.

Posta Kuşunun Kanadında Ramazan Mektupları, Nurefşan Çağlaroğlu, Muştu Yayınları.

Çocuk Ve Oruç, Melek Çe, Uğurböceği Yayınları.

Bizim Evde Ramazan, Nurdan Damla, Nesil Yayınları.

Ramazan Çiçeği, Mustafa Oğuz, Gonca Yayınları.

Çocuk Ve Ramazan, Burhan Eren, Timaş Yayınları.

Ece ile Keçe Ramazan Çadırı, Dağıstan Çetinkaya, Çimadam Yayınları.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye