rahmetli Mustafa Asım Köksal Hoca efendi, bir sohbet sırasında... orucu tutmama nedenleri konusunda bir soru sorulduğunda şu cevabı vermişti...
II. Dünya savaşı sırasında doğu cephesinde askerdim. nerdeyse 24 saat nöbet tutuyorduk. Yorgun ve perişandık. içimizden "ah bir yatak olsa günlerce uyuyabilsek..." gibi istekler geçiyor. hal ve mecalimizin kalmadığını, öleceğimizi düşünüyorduk. biz bu haldeyken, yerimizden bile kıpırdamayacağımızı düşünürken, bir haber yayıldı " Ruslar bize doğru geliyor..." , sanki günlerce dinlenmiş gibi yerimizden fırlamış ve koşmaya başlamıştık. ne yorgunluk ne de uykusuzluk şikayetimiz olmadan.
evet , bizde orucu tutup tutmayacağımızı, hastalık veya başka nedenlerden dolayı, iyice tahlil etmeliyiz demişti.
evet kurtarıcı aramak kolay. deccal diyelim kötülüğe veya isterseniz Hz Mehdi ve Hz İsa Aleyhisselam 'ın beklentisi içinde bu deccali yerle bir edeceği beklentisinde olalım. bu bir çözüm elbette ama, başımızı deve kuşu gibi toprağada koymayalım. çözüm her zaman bizim elimizde, biz ne yapmalıyız? sorusunu sormalıyız. elbette size katılıyorum, öyle fitne zamanını yaşıyoruz ki... bulanmadık su yok nerdeyse... ama suyu filtre edecek düzeneklerde var. ama çalışmak lazım. sokaklara çıkarak sevgi ve ilgi bekleyen gençliğe ahlakı anlatmak lazım. metodlar belirlemeli de... hani içimizden "bana ne bunlardan, hem nasıl olsa ben tek başıma bir şeyde başaramam. ben kim bunu çözmek kim demek" le mevlayı kandıramayız. evet takva ehli kişiler, ölümden, işkenceden, üzerine çamur atılmasından... ve daha nice şeylerden korkmamış ve bizim yaşadığımızdan daha kötü topluluklara ahlakın düzelebileceği örnekler vermiştir.
temel sorun, müslüman birbirini tanımıyor... kardeşlik olmuyor...ibadet elbette önemli ama eğer insan sıla-ı rahim yapmıyorsa, komuşuna gidip gelmiyorsa, 24 saat ibadet yapıyorsa, bunun adı ruhbanlıktır ve dinimiz şiddetle red etmektedir. birbirimizi yaradan dan ötürü sevip tanıyacağız. dünyaya sahiplenmek yerine, Allah rızasının hakkını vereceğiz. ölmeden öleceğiz... bu devirde evliya kişi, din adına sokağa çıkıp islamı anlatıp tebliğ yapan, ahlakı düzeltmeye çalışan kişilerdir bana göre...
hakkınızı helal ediniz... hayırlı ramazanlar diliyorum..
saffet
|