Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Sadreddin Konevi’nin gölgesinde sohbete davet
MesajGönderilme zamanı: 15.03.11, 15:58 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 19.08.10, 04:41
Mesajlar: 69
Sadreddin Konevi’nin gölgesinde sohbete davet

Ahmet Kuş

Konevi’nin gölgesinde sohbet: Konya’da bereketli bir sohbet halkası var. İlim, fikir, tefekkür isteyen bu halkaya gelsin.

15 Mart 2011

Konevî Sohbetleri devam ediyor

Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen Konevî Sohbetleri bu yıl da devam ediyor. Toplantılar Meram Belediyesi Sadreddin Konevî Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından tertip ediliyor. Geçtiğimiz yıl üstadın “Fatiha Tefsiri” ve “Kırk Hadis” adlı kitapları hakkında sohbet edilmişti. Aynı programın devamı olan bu yılki sohbetlerde ise “Esmâ-i Hüsnâ Şerhi” ve “Füsusu’l Hikem’in Sırları” adlı eserleri tahlil ediliyor. “Esmâ-i Hüsnâ Şerhi”ni Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu ve Prof. Dr. Ali Akpınar, “Füsusu’l Hikem’in Sırları”nı ise Prof. Dr. Dilaver Gürer ile Mehmet Emin Şen birer hafta aralıklarla dönüşümlü olarak anlatıyorlar.

Sohbetler üstadın yaşadığı, kitaplarını kaleme aldığı, talebe yetiştirdiği cami ve kütüphanesinin bulunduğu kütüphanede yapılıyor. Caminin doğu bitişiğinde Konevî’nin türbesi bulunuyor. Eski fotoğraflardan anladığımız kadarıyla avluda ve sokak içerisinde başka mezarlar da bulunuyormuş. Burası Konya’nın en eski mezarlıklarından birisiymiş. Bu mezarlık da Cumhuriyet döneminde Konya’daki diğer mezarlıklar gibi yol ve yeşil alan açmak gayesiyle kaldırılmış. Mezarlıktan geriye Sadreddin Konevî Türbesi, yanında bir mezar, Turgutoğulları Türbesi, yolun karşısında Abdullah Bosnevî’nin mezarı ve etrafında birkaç mezar ile yine aynı sokağın biraz daha ilerisinde cami tarafında üç mezar kalmış. Zamanında büyük bir mezarlık olan alanda diğer mezarlardan herhangi bir iz kalmamış.

Konya, Sadreddin Konevî’yi unutmadı

Meram Belediyesi Sadreddin Konevî Araştırma Merkezi (MEBKAM) Ocak 2007 tarihinde kurulmuştu. Merkezin kuruluşuna o dönemde belediye meclisi üyesi olan Hüsamettin Sönmez öncülük etmişti. Hüsamettin Bey, Serdar Kalaycı Meram Belediye başkanlığına seçildikten sonra merkezin başkanlığını bıraktı ve bayrağı Hasan Yaşar devraldı. MEBKAM Sadreddin Konevî’yi yeni nesillere tanıtmak üzere seminer, konferans, sempozyumlar düzenlemek, eserlerini ve hakkında yapılan araştırmaları, akademik çalışmalara kaynak olmak üzere yayınlamak gibi amaçlarla yola çıktı. Kurulduğu günden bu yana bu amaçlara yönelik olarak faaliyetlerine devam eden merkez 2008 yılında milletlerarası bir Sadreddin Konevî Sempozyumu tertip etti. Bu sempozyumda sunulan tebliğler geçtiğimiz günlerde kitap halinde yayınlandı. Sempozyum tebliğlerinden önce Ekrem Demirli’nin “Sadreddin Konevî”, Dilaver Gürer’in “Peygamber Öyküleri”, içerisinde muhtelif yazarların yazılarının bulunduğu “Meram Kitabı”nın Türkçe ve İngilizce baskıları, Muhammed Hacevi’nin “Miratül Arifin” adlı kitaplar yayınlanmıştı.

Konevî’yi anlamaya çalışmak…

Sadreddin Konevî, Selçuklu döneminde Mevlâna Celaleddin Rumî ile aynı çağda yaşayan ve bıraktığı eserler sayesinde sadece yaşadığı çağı değil, geleceği de aydınlatan bir âlim. Eserleri asırlar boyunca doğru yolun yolcularına kılavuz oldu. Şeyhin kitaplarını anlamak pek kolay olmasa da anlatanların ve dinleyenlerin samimiyetleri sayesinde hikmet pırıltılarına ulaşmak zor olmuyor.

Her Cuma akşamı yatsı namazından sonra Konevî Camii’nin üst katında bulunan kütüphanede bir sohbet halkası kuruluyor. Sohbete dahil olan herkes derslerden istifade edebilmek için can kulağıyla anlatılanları dinliyor. Halkaya dâhil olanlar ara sıra değişse de genellikle aynı simalardan oluşuyor. Sohbetlerden ziyadesiyle nasiplenebilmek için bazı kavramları bilmek ve yapılacak dersleri önceden okumak gerekiyor. Konevî’nin eserleri bir okuyuşta kolayca anlaşılabilecek metinlerden oluşmuyor. Okunan her satır üzerinde dikkatlice durmak ve düşünmek gerekiyor. Buradaki metinler bir hikâye, mesnevi ya da bir mektubat okur gibi kolayca anlaşılabilecek metinler değil. Her kitap alanında çok ciddi tartışmalara açıklık getiren ve ağır ilmi metinlerden oluşuyor. Şeyhin eserlerini okumaya başlamadan önce bunun farkında olmak gerek. Bu ağırlık ve zorluk sakın sizleri korkutmasın, sonuçta bu eserler müellifi tarafından okunup anlaşılsın diye yazılmış. Elbette ki onlarla haşir neşir oldukça anlamak daha da kolaylaşacak. Sohbetlere ve okumalara devam ettikçe bazı meselelere vakıf olmaya başlıyorsunuz.

Kendimize bir sohbet halkası bulalım!

İşin diğer bir yönü ise çağımızda bizi oyalayan o kadar fazla dünyevî iş var ki bu boş işlerden birazcık olsun kurtulabilmek için sohbetlere devam etmekte fayda var. Sohbet sırasında anlatılanlardan birkaç kelime bile aklımızda kalsa kazançlı çıkarız diye düşünüyorum. Bunu da bir kenara bırakalım, o manevi iklimi solumak bile insana huzur veriyor. Çağımız, insanı lüzumsuz yere oyalayan tuzaklarla dolu. En azından sohbetlerde bulunduğunuz zamanlarda boş işlerden kurtulmuş olursunuz. İnsanı boş işlerden alıkoyan ve doğru yola sevk eden her işte bir hayır vardır.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye