Görele'de Ahmet Yesevi Ve Külliyesi Konferansı
05 Nisan 2010
Giresun'un Görele ilçesindeki üniversite öğrencilerine "Ahmet Yesevi ve Külliyesi" konulu bir konferans verildi.
Giresun Üniversitesi Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun düzenlediği ve Prof. Dr. Metin Akar'ın sunumunu yaptığı "Ahmet Yesevi ve Külliyesi" konulu konferans Görele UBYO Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Düzenlenen konferansa Yüksekokul akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Metin Akar, 12. yüzyılda Orta Asya'da yaşayan Türk Büyükleri'nden biri olan Ahmet Yesevi ve onun külliyesi hakkında bilgiler verdi. Ahmet Yesevi'nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de birleştirici ve bütünleştirici olduğunu aktaran Prof. Dr. Metin Akar, "Ahmet Yesevi, okuyamamış kıyıda köşede kalmış İslam'ı tanıyamamış insanlara İslam dinini öğretiyordu. Burada çok güzel bir metot uyguluyor sadece vaaz, nasihat yoluyla değil şiir yoluyla da onlara hitap ediyordu. Hikmet dediğimiz şiirlerle insanlara doğruluğu güzel ahlakı iyiliği anlatıyordu" dedi.
Yesevi öğretisinin bu denli etkili olmasının temel nedenlerinden birinin Ahmet Yesevi'nin düşüncelerini anlatmak için, o dönemde gelenek olduğu üzere Arapça veya Farsça'yı değil, Türkçe'yi seçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Metin Akar, "Hece vezniyle yazdığı şiirlerle öğretisinin hızla yayılmasını ve kuşaktan kuşağa kolayca aktarılmasını bu yolla sağlayan Yesevi'nin 'Hikmet' olarak adlandırılan ve yüzyıllarca sözlü olarak yaşatılan şiirleri, 15. Yüzyıl'da yazıya geçirilerek 'Divan-ı Hikmet' adı altında toplanmış ve kutsal bir kitap olarak elden ele dolaşmıştır. Ahmet Yesevi, öğretisini 'Dört Kapı' olarak bilinen şu ilkeler üzerine kurmuştur. Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat'tir. Dört Kapı, İslamiyet'ten önceki Türk inançlardan kaynaklanmıştır. Şamanlıkta Doğu, Batı, Kuzey ve Güney yönleri, kutsal kabul edilen dört öğedir. Yönler dört renk ve dört kutsal varlıkla simgeleştirilmiştir: Mavi, Beyaz, Siyah ve Kızıl. Ağaç, Demir, Su ve Ateş. Şaman inancına göre bunlar, evrenin ve insanın özünü oluşturur: Adalet, Kudret, Akıl ve Uyum. Dört Kapı ilkesi Hacı Bektaş Veli'nin öğretisine de temel oluşturur. Hacı Bektaş Veli her bir kapıya onar makam ekler ve 'Dört Kapı, Kırk Makam' olarak adlandırılan ilkeler bütününü ortaya koyar. Hoca Ahmet Yesevi'nin şiirlerine 'hikmet' denilmektedir. Tüm şiirlerinin bir arada olduğu kitap ta 'Divan-ı Hikmet' olarak bilinir" diye konuştu.
Ahmet Yesevi'nin, ana yurttan ata yurda Türk yurtlarının manevi coğrafyasını şekillendiren tasavvuf erlerinden biri; isminin ise ata yurtla bütünleşen tek mutasavvıf yani Pir-i Türkistan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Akar, asırlar önce ata yurdu hak diniyle buluşturan bu insanların, yetiştirdikleri dervişlerle de ana yurdu, kanlarıyla, alın terleriyle ve 'dil'leriyle yoğurarak, sevgi ve hoşgörüye dayalı, istikrarlı birlikteliklerin, büyük bir medeniyetin temellerini attıklarını dile getirdi.
|