Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Halk ile (sınırsız) ihtilat ibtila doğurur..!
MesajGönderilme zamanı: 23.04.09, 00:50 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 22.12.08, 23:18
Mesajlar: 245
Semnun-i Muhib hz. (ks.) bir beytinde şöyle buyurdu:

"Ey nefis! ger dilersen üns u huzur u selvet;
Uzlet edip kamûdan, kıl ihtiyâr-ı halvet..."


Allahu Teâla zatında el-Ehad ve sıfatında el-Vahid olan Yar'dır.. kim ehadiyyet ve vahidiyyet iklimi ile müste'nis olmak dilerse ona halk ve kesretten uzlet kılmak vacib olur.. zira halkın ihtilatı ve gayrın teşvişiyle gönlün çıfıt çarşısına döndüğü yerde üns ve vahdet gülü goncayiş bulmaz..

'yalnızlık' yüzünden çekilen 'keder' ve 'can sıkıntısı'nın sebebi dahi budur; yani halk ile -hududsuz- ihtilat.. kişi halk ile -sınırsız- ihtilat yüzünden kabza mübtela olur, vahdet-i Hakk’ı tanımak istemez, halvetten korkar, hatta uzlet fikrinden bile vahşet duyar.. işte bu ibtila ve sıkıntı; cehil ve gafletin neticesidir..

bu belki peşin bir cehennem ve cezadır ki: şu dünyada Allah ile üns ve huzurdan mahrumiyettir.. ve "Vallahu basîrun bil-ibâd.." olan Hakk'ın basarını basiretten (idrakten) körlüktür.. ve “..fe-innî Karîb..” müjdesinden bu’d ve kati’attır.. ve "fe-eynema tüvellû fe-semme Vechullah.." sırrı zevkinden bi-mezâk olup kalmaktır..

huzûr-meallah vakti bir an-ı gayrı münkasim’dir ki o vaktin sakinleri buhran ve melankoli nedir bilmezler.. sebeb şu ki bunların yirmi dört saatleri o bir tek an (huzur-meallah) içinde ‘mütevassılen’ güzar etmektedir..

Allahu Tealâ ki zeman ve zeminden berîdir.. Allah ile beraber olan dahi (kayd-ı) eşyadan berîdir.. zira “Ka’be Kavseyn” vakti ile handân u şâdan olanın eşyaya aid ezvak ve efkarı munkatıa olur.. gönlü cenab-ı Fettah ile ünsiyet edip O’nun feyzi ile sekinet bulan bir kula sıkıntı gelir mi?

meşayıh-ı sufiyyeden Abdullah-ı Kazûrî hz. (ks.) Muhammed b. Nefise hz. ni bir mahalde halvete koydu ve onu orada unutup gitti.. bir hafta sonra dönüp kendisinden özür dilenen Muhammed b. Nefise hz. (ks.) şöyle diyecektir: “ Üzülme, Hakk Teala dostlarından yalnızlık sıkıntısını gidermiştir..”


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: Halk ile (sınırsız) ihtilat ibtila doğurur..!
MesajGönderilme zamanı: 23.04.09, 08:49 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 26.12.08, 08:19
Mesajlar: 583
teşekkürler.eyvallah.
Halîfe Hârûn Reşîd bir gün Behlül-i Dânâ ile sohbet ederken;

"Ey Behlül! Sana sarayımda bir oda ve hizmetçiler vereyim. Yeter ki bu eski elbiselerden kurtul. Yenilerini giy. İnsanlar arasına karış." dedi.

Bunun üzerine hazret-i Behlül;

"Müsâde ederseniz bir danışayım." dedi.

Halîfe;

"Kime danışacaksın, kimsen yok ki?" diye cevap verdi.

Behlül de; "Ben danışacağım yeri biliyorum." dedi ve oradan ayrıldı.

Hârûn Reşîd arkasından adamlar salıp danışacağı yeri öğrenmek istedi. Behlül gide gide şehir dışında bir mezbeleliğe gitti. Başını eğip bir şeyler dinlermiş gibi yaptı. Bir şeyler söylendi. Daha sonra oradan ayrıldı. Saraya yöneldi. Sultanın adamları ondan önce saraya dönüp hâdiseyi halîfeye bildirmişlerdi. Behlül huzûra girince, halîfe Hârûn Reşîd ona;

"Ey Behlül! Söyle bakalım vereceğin cevâbı." dedi.

Behlül;

"Danıştım efendim. Lâkin insanlar arasına karışmam mümkün değil." dedi.

Halîfe heybetle;

"Ey Behlül! Sen gidip çöplere danışmışsın, haberim oldu." dedi.

Behlül de;

"Doğru söylüyorsun ben de onlara danıştım. Onlar bana cevap verdiler ve;

"Ey Behlül! Biz de vaktiyle en güzel ve nefis yiyecekler idik. Bütün güzellikler bizde idi. Sevgi ve itibarımız çoktu. Ne zaman ki insanlar arasına karıştık. İşte bu hâle geldik. Çöpe atıldık. Sen de sakın insanların arasına karışma." dediler. Bu sözlerdeki ince mânâları anlayan Hârûn Reşîd: "Haklısın." deyip düşüncelere daldı.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye