Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: "Ahmed Yesevi ekseninde Türk Dünyası ve Tasavvuf" konferansı
MesajGönderilme zamanı: 16.04.12, 15:41 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 21.12.08, 12:25
Mesajlar: 641
"Ahmed Yesevi ekseninde Türk Dünyası ve Tasavvuf" konferansı ilgi gördü

14 Nisan 2012, Cumartesi

BAKİ AKDOĞAN , AMSTERDAM

Türk Akademik Öğrenciler ve Mezunlar Birliği'nin (TASA) Amsterdam'da düzenlediği "Ahmed Yesevi ekseninde Türk Dünyası ve Tasavvuf" başlıklı konferansa Hollanda’nın çeşitli bölgelerinden birçok öğrenci ve farklı kuruluşlardan temsilciler katıldı.


Konferansa konuşmacı olarak Türkiye'den araştırmacı-yazar Dr. Hayati Bice katıldı. Açılış konuşmasını Yaşar Çelebi'nin yaptığı programda Dr. Hayati Bice Türkistan'da yetişen büyük velilerden olan Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk Tasavvuf Edebiyatı’nın bilinen en eski örneklerini içeren kitap olan Divan-i Hikmet'ten yola çıkarak misafirleri Orta-Asya'da bir yolculuğa çıkardı.

Dr. Hayati Bice yaptığı konuşmada, “Hoca Ahmet Yesevi yetiştirdiği talebelerinin her birini başka bir memlekete göndermek suretiyle İslamiyet’in doğru olarak öğretilip, yayılmasını sağlamıştır. Onun yetiştirmiş olduğu talebelerinin bir kısmı da Anadolu’ya gelmişlerdir. Bu sayede onun yolu Anadolu’da yayılıp tanınmıştır. Anadolu’nun Müslüman Türklere yurt olması, onun manevi işaretiyle hazırlandı. Talebelerinin gayretiyle Anadolu günümüze kadar Türk yurdu olmuştur. Kendisinin çok sade bir Türkçe ile ifade ettiği Hikmet denilen eğitici sözleri, Türkistan Türkleri üzerinde büyük izler bırakmıştır.” dedi.

Dr. Hayati Bice, "Kafir bile olsa, hiç kimsenin kalbini kırma. Çünkü kalbi kırmak Allah'ü Teala’yı kırmaktır. Gönlü kırık zavallı garip birini görürsen, yarasına merhem koy, yoldaşı ve yardımcısı ol" sözü ona aittir dedi. Bice “Hoca Ahmet Yesevi'nin bu sözlerinde, özellikle biz Avrupa’da yaşayan Türkler için, altın değerinde bir nasihat vardır.” şeklinde konuştu.

Kapanış konuşmasında Dr. Hayati Bice'ye teşekkür eden Alperen Doruk, Avrupa'da yaşayan Türkler olarak gelecek nesillerimizin de Türk kalabilmesi için, Ahmet Yesevi Hazretlerini ve ruh dünyamızı aydınlatan 900 yıl önce yazılmış olup günümüze ulaşan Hikmetler ve Yesevi düşüncesini çok iyi bilmemiz gerektiğini vurguladı.

http://benelux.zaman.com.tr/benelux-tr/ ... ewsId=7632

_________________
"Bismillah dep beyan eyley hikmet aytıp
Taliblerge dürr ü gevher saçdım mena..."


Hazret-i Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî [ Qaddesallahu Teala Sırrahul-Azîz ]


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye