Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: FATIMA-İ NİŞABURİYYE
MesajGönderilme zamanı: 24.12.08, 13:19 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 24.12.08, 13:08
Mesajlar: 28
FATIMA-İ NİŞABURİYYE

Horasanlı kadın velilerin en eskilerindendir. Ebu Yezid el-Bistami ona gelmiş, Zünnun-ı Mısri ondan bazı meseleler sormuştur. Mekke-i Mükerreme'ye yakın bir yerde otururdu. Bazen Kudüs-i Şerif'i ziyarete gider yine Mekke'ye dönerdi.

Muhammed b. El-Hasan b. Ali b. Halef naklediyor:

Zünnun'a dostluk etmiş pir-i fani İbn-i Mulûk'e sordum: "Gördüğün Allah dostları arasında en takdire şâyânı, en yücesi kimdi?" cevap verdi: "Mekke'de Fatıma diye çağrılan bir kadından daha yücesini görmedim. Kur'an'ı anlamak mevzuunda konuşuyordu. Ona hayret ettim. Zünnun'a bu kadının kim olduğunu sordum. Bana şu cevabı verdi: "Bu kadın Allah dostlarındandır, benim de hocamdır. Zünnun'un üstadı olan bu hanım şöyle diyordu: "Allah tarafından değer verilmeyen kişi her konuda cüretkârdır, her şeyi konuşur. Ama kim Allah (c.c) nezdinde itibarlı ise Allah-u Teâlâ ona sadece doğru şeyleri söyletir, onu haya ve samimiyet ile donatır.

Fatıma-i Nişaburiyye şöyle buyurmuştur: "Allah'a yakın olmuş sıdk ve takva ehli bir kul, dalgaları üzerine üzerine gelen fırtınalı bir denizdedir. O boğulan bir çaresiz gibi Allah'a dua eder, Rabbinden kurtuluş ve necat ister."

Ebu Yezid el-Bestami şöyle diyor: "Ben ömrümde kamil olan sadece bir kadın ve sadece bir erkek gördüm. O veliyye Fatıma-i Nisaburiyye idi. Ona hangi makamatül-arifinden ve yakin ehlinin kemal mertebelerinden bahsetmişsem aşina olduğunu gördüm."

Zünnun-ı Mısrî Fatıma'ya şöyle demişti: Bize öğüt ver. Bak ibret ve veliler yatağı Beytü'l-Makdis'de toplandık"

Fatıma şu öğüdü verdi: "Sadâkata yapış, doğru ol ve davranışlarını düzeltmek için nefsinle savaş et!"

Yine demiştir ki: "Her kimse ki Hak Teala'yı müşahede etmek üzerine amel eylemeye her meydanda yürür ve her lisan ile söyler. Ve her kimse ki Hak Teala'yı müşahede üzerine amel ede Allah-u Teâlâ onu dilsiz eyler ve daim Hak'tan haya ve ihlas üzerine olur. Hak söyler Haktan gayrı bilmez. Hak Sübhanehü ve Teala'yı müşahade üzerine amel eden kimse ariftir. Hak Teala'nın kendisini müşahede etmesi üzerine amel kılan kimse ise muhlistir."

Fatıma Hatun Mekke-i Mükerreme'de umre yolunda iken hicrî 203 (bir rivâyette 223) yılında vefat etti.

Allah rahmet eylesin.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye