Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: TBMM Onur Ödülü tarihçi Kemal Karpat'ın..
MesajGönderilme zamanı: 26.06.09, 08:40 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 15.12.08, 02:19
Mesajlar: 275
TBMM Onur Ödülü tarihçi Kemal Karpat'a veriliyor

TBMM Onur Ödülü'nün yeni sahibi belli oldu. Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Başkanlık Divanı, ödülün tarihçi-yazar Prof. Dr. Kemal Karpat'a verilmesini kararlaştırdı. Onur ödülü için yazar Orhan Pamuk, Prof. Dr. İlber Ortaylı, sanatçı Fazıl Say, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir süre önce vefat eden ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan aday gösterilmişti.

İlki 13 Temmuz 2005'te Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e verilen TBMM Onur Ödülü, uluslararası alanda gösterdiği üstün başarılar ile Türkiye'nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan kişilere veriliyor.

Omurga darlığı nedeniyle ameliyat olan ve dün hastaneden taburcu edilen tarihçi Karpat, ödülün kendisine verildiğini duyunca bir yandan şaşırdığını, diğer yandan sevindiğini söyledi. "Bugüne kadar birçok ödül aldım, ancak TBMM'nin verdiği ödül hepsinden daha önemli." diyen Karpat, ödülün kendisine verilmesini 'onur meselesi' olarak nitelendirdi.

Çalışmalarının ana konusunun 'Türkiye' olduğu için ödülün TBMM'den gelmesini gururla ve memnuniyetle karşıladığını belirten Karpat, "Gurur, herkes bir ödül alınca gururlanır. Ama memnuniyet deyince bunun manası çok başkadır. Çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

ANKARA

AA


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: TBMM Onur Ödülü tarihçi Kemal Karpat'ın..
MesajGönderilme zamanı: 26.06.09, 08:43 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 15.12.08, 02:19
Mesajlar: 275
'Türkiye beni geç keşfetti'

Başbakan’ı uyaran tarih profesörüne Onur Ödülü

Şebnem HOŞGÖR / VATAN

TBMM’nin, uluslararası alanda gösterdiği üstün başarılar ile Türkiye’nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayanlara verdiği Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi, tarihçi-yazar Prof. Dr. Kemal Karpat oldu. Karpat, 2006’da Başbakan’a bir mektup yazarak, “İslamcı bir rejim kurmaktan vazgeçmediğiniz yönünde şüpheler, korkular var. Bunları gidermeye çalışınız” diye uyarmıştı

Önerilen adaylar arasında geçen ay kaybettiğimiz ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ile Nobelli yazar Orhan Pamuk’un da isminin geçtiği TBMM Onur Ödülü’ne, uluslararası platformda yaptığı çalışmalarla tanınan tarih profesörü Kemal Karpat layık görüldü. Saylan’ı ölümünden sonra aday gösterilmesi nedeniyle tasnif dışı bırakan Yayın Kurulu’nda AKP’li temsilciler, Kemal Karpat, CHP’liler ise Fazıl Say’dan yana tercihlerini kullandılar. DTP ödülün Nobel sahibi yazar Orhan Pamuk ya da ünlü piyanist Fazıl Say’a verilebileceği görüşünü dile getirirken, MHP ise, felsefe profesörü Süleyman Hayri Bolay’ı önerdi.

Erdoğan’a uyarı mektubu yazmıştı

Davet üzerine gidip ABD’nin Wisconsin Üniversitesi’nde Osmanlı Tarihi Bölümü’nü kuran, 20 ülkede makaleleri yayınlanan tarihçi Prof. Kemal Karpat, birkaç yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupla gündeme gelmişti. Karpat, Erdoğan’a “İslamcı bir rejim kurmaktan vazgeçmediğiniz yönünde şüpheler, korkular var. Bunları gidermeye çalışınız” diye seslendiği mektubunun detaylarını daha sonra bir röportajda açıklamıştı.

‘Cumhuriyetin temelini Abdülhamit attı’

Karpat, 21 Mayıs 2009’da Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu ‘nun hazırladığı Açık Görüş programında da “Cumhuriyetin temellerini Abdülhamit atmıştır. Ancak devlet bunu halkın isteklerine göre değil, kendi ideolojisi uğruna yapıyor” demişti. Karpat, Abant platformunun son toplantısında yaptığı konuşma ile de dikkat çekmişti. Profesör konuşmasında demokratikleşme önündeki engellerin insanın hür doğduğuna ve eşit olduğuna inanmayan gruplardan geldiğini savunmuştu: “Demokrasi halkın arasında kökleştikçe, halkın hala bir çobana ihtiyaç duyduğunu düşünerek mutlaka ’çoban olma’ isteklerine devam etmektedirler. Bugün bu düşüncenin temsilcilerinden biri ordudur. Demokratikleşme için orduyla diyalog kurulmalı. Orduyu, karşına alarak durmadan tehdit etmekle bir yere varamazsınız.”

KİMLERE VERİLDİ?

TBMM Onur Ödülü’nün ilki 13 Temmuz 2005’te Prof. Dr. Gazi Yaşargil’e, ikincisi 30 Mayıs 2007’de Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ya, üçüncüsü ise 30 Temmuz 2008’de Prof. Dr. Halil İnalcık’a verilmişti. 2006 yılında ise ödüle layık isim bulunamamıştı.


‘Hiçbir ödül beni bu kadar onurlandırmadı’

1926 doğumlu olan Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Washington ve Rewington üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı. Romanya’da tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunan Karpat, Amerika’daki Türk Araştırmaları Cemiyeti’nin kurucusu ve başkanı, Orta Asya Cemiyeti’nin de (ACAS) kurucusu.

Ödülün açıklanmasının ardından Karpat, hem çok şaşırdığını hem de çok sevindiğini söyledi: “Büyük bir gurur ve minnet duydum. Şimdiye kadar birçok ülkeden bir çok örgütten ödüller aldım fakat şüphesiz hiçbiri bu ödül kadar beni onurlandırmadı. Çünkü bu benim yurdumdan, milletimin meclisinden gelen bir ödül. Bu, benim için tarif edilemeyecek kadar büyük bir onur.”

‘Üstün Hizmet Ödülü’ artık verilmeyecek

Her yıl tartışmalara yol açan Üstün Hizmet Ödülü’nün verileceği isimler yine tartışma konusu olunca TBMM Başkanlık Divanı uygulamaya son verme kararı aldı. Bu yıl tartışmayı çıkaran aday Türkiye Yazarlar Birliği oldu. AKP’lilerin önerdiği kuruma CHP’liler karşı çıktı. Bunun üzerine bu kez son olarak, aralarında çok sayıda vakıf, dernek ve hatta bir ev kadınının da olduğu 69 isme verilen ’Üstün hizmet Ödülü’nün artık verilmemesi kararı alındı. TBMM Onur ve Üstün Hizmet Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak, uygulama tamamen sona erdirilecek. Başkanlık Divanı’nın TBMM Onur Ödülü’nün her yıl yerine 2 yılda bir verilmesi konusunda da prensip kararı aldığı öğrenildi. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın başlattığı TBMM Üstün Hizmet Ödülü, TC Devleti ve milletine, ulusal ve uluslararası düzeyde üstün hizmetlerde bulunanlar, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayanlar, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunanlara veriliyordu.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye