Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Erol KABİL: NEDEN KORUYUCU HEKİMLİK?
MesajGönderilme zamanı: 29.01.13, 11:57 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 05.03.09, 09:49
Mesajlar: 311
Alıntı:
NEDEN KORUYUCU HEKİMLİK?
Erol KABİL

02-02-2009

Köşemde sürekli dile getirdiğim konulardan biri olan koruyucu hekimliğin önemi hakkında yazmaya devam edeceğim. Malumunuz olduğu üzere koruyucu hekimlik, hekimliğin özünü oluşturur. Koruyucu hekimlik hem beşeri hem veteriner hekimlik açısından oldukça önemlidir.

Hekim;
Türk Dil Kurumunun sözlüğünde; “İnsanlardaki hastalıkları teşhis ve onları ilaçlarla veya bazı araçlarla tedavi eden kimse, doktor, tabip olarak” tanımlanmaktadır. Ülkemizin genel bakış açısını yansıtan bu tanımda ciddi eksiklikler bulunmaktadır.

Rehber Ansiklopedisinden aldığım bence en geçerli olan tanımı; “Tedavi sanatlarında; pratisyen, tıp fakültesi, diş hekimliği ve veterinerlik bölümlerinden derece alıp devlet tarafından uygulama (hekimlik) yapabilmek için lisans almış kişi. Hekim, kişilerde hastalık çıkmasını veya birinden diğerine geçmesini önlemeye yarayan bilgilerin uygulama alanına konması ve bunun için gerekli yeni metot ve usulleri araştırır. Nüfus tespiti, periyodik muayeneler, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, çevre sağlığının düzeltilmesi, beslenme durumunun iyileştirilmesi, dejeneratif (yıkıcı) hastalıklarda erken teşhis ve koruma, iş ve meslek sağlığı çalışmaları, kazalarla ilgili çalışmalar, yaşlı bakım çalışmaları, rehabilitasyon çalışmaları ve bu hizmetlerin istatistiki değerlendirilmeleri hekimin başlıca görevleri arasındadır”.

İkinci tanımda da görüleceği üzere hekimlerin ana görevleri koruyucu hekimliktir. Tanımda beşeri alanlarla çalışan hekimlerle veteriner alanda çalışanlar arasında hiçbir farkın olmadığı açıkça görülmektedir. Ülkemizde ise hekimlikte ekonominin öne çıkmasıyla birlikte koruyucu hekimlik ikinci planda kalmakta, daha çok hekimliğin tedavi edici yönü ön plana çıkmaktadır. Oysa uygar ülkelerde hekimliğin amacı insan ya da hayvanı hastalandırmamaktır. Ülkemizde ise bunun tam tersi uygulanmaktadır. Mevcut sistemin ürettiği kanunların uygulanmasıyla hekimliğin ana görevi olan koruyucu hekimlik alanı boş kalmakta, boş kalan bu alanı mühendis nosyonuna sahip meslek mensupları doldurmaya çalışmaktadır. Durum böyle olunca da halk sağlığı açısından ülkemizde sorunlar yaşanmaktadır. Bu ortamda Koruyucu hekimliği ise sadece Kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı gibi hastalıklar ortaya çıkınca hatırlamaktayız. Oysa biz bu alanı kanun ve yönetmeliklerle mühendis nosyonlu mesleklere terk ediyorken bir anda koruyucu hekimliği hatırlamış oluyoruz.

Hal böyleyken Sosyal Güvenlik Yasasında yapılan değişikliklerle koruyucu hekimlikten ziyade tedavi edici hekimliğin ön plana çıkarıldığı haberlerini basından okuyor ve okuduğumuz bu yazılarda sosyal güvenlik yasasını yapan kişilerden birinin yüklü bir ücretle bir ilaç firmasına transfer odluğunu öğreniyoruz.

Burada anlattığım ana konuların ışığında şunu söyleyebiliriz Türkiye sağlık politikasındaki ağırlığını koruyucu hekimliğe vermelidir. Çünkü;



Ø Bu şekilde ancak sağlık giderleri azaltılabilir.

Ø Bu şekilde ancak insanımızın refahı yükseltilebilir.

Ø Bu şekilde ancak halk sağlığı korunur ve hastaneler önündeki hasta sayısı azaltılır.

Ø Bu şekilde ancak çarpık hekim hasta ilişkisinin önüne geçilebilir.

Ø Bu şekilde ancak ilaç ve tıbbi malzemelerdeki yolsuzluk haberleri azalabilir.

Ø Bu şekilde ancak mesleki kargaşaların önüne geçilebilir.

Son olarak unutmayalım ki, sağlıklı insan ülkeye ve ekonomiye katı yapar. Sağlığını kaybetmiş insan katma değer yaratmak şöyle dursun, hem kendisi bireysel olarak acı çeker, hem de ülke ekonomisine yük olur.

Sağlık hepimizin en kıymetli hazinesidir. Bunu korumanın yolu da devlet politikalarının koruyucu hekimlikten yana artırılmasıyla mümkündür.

Erol KABİL


Önemli bir yorum.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye