Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Kafkasların en büyük mescidi: KUNTA HACI CAMİİ
MesajGönderilme zamanı: 11.10.09, 10:27 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 31.12.08, 16:59
Mesajlar: 308
Çeçenistan´a selamınız ile gidiyorum

Hamdi Mert


03.10.2009

Seyfullah Türksoy’a gönül selamlarımla..

Çeçenistan, Rusya Federasyonu’na bağlı Kuzey Kafkasya’da bir özerk cumhuriyet.. Yani federasyon içerisinde bir federe devlet.. Bir cami açılış törenine katılmak üzere oraya gidiyorum..
Çeçenistan halkının içerisine düştüğü ikilemi daha önce bu köşede yazdığımı hatırlayanlar olacaktır.. Bu ikilem, diğer tabirle yol ayırımı 33 yaşındaki genç Cumhurbaşkanı Ramazan Ahmed Kadirov’un deyimiyle; "Ya vuruşarak tükenmek veya savaşı bırakarak kalkınmak ve büyümek"..
"Biz bu iki yoldan ikincisini tercih ettik" diyor genç Cumhurbaşkanı..
Çeçenistan’ın nüfusu 1 milyonun biraz üzerinde.. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Ramazan Kadirov, mücahitlerin lideri olan babası Ahmet Kadirov ile birlikte dağlarda Rusya’ya karşı yıllarca savaşmış bir mücahit.. Babasının şehit olması üzerine ise mücahitlerin başına o geçmiş.. Fakat iş başa düşünce, bir yol ayrımına geldiğini görmüş.. Bir avuç mücahit ve arkasındaki halk, Rus silahları karşısında kırılıp tükeniyor.. Öyleyse hele bir soluklanalım; silahları bırakalım; yaralarımızı saralım.. Yıllar süren savaşta kırılıp dökülen ülkemizi hele bir onaralım.. Ondan sonra oturup, yeniden düşünür, değerlendiririz.. Böyle demiş..
Bu bir tercih.. Ülkesini önce savaşarak büyüteceğini düşünmüş.. Sonra ise silahları susturarak, barış içinde büyüteceğini.. Şimdi onu yapıyor..
ÜLKE ONARILIYOR
Neler mi yapıyor? Ülke hızla kalkınıyor.. Savaşta tahrip olan başkent Grozni ve diğer merkezi şehirler bir bir onarılıyor ve modern yapılarla donanıyor..
Peşi peşine açılışlar yapılıyor.. Birkaç ay önce modern, çağdaş, görkemli bir açılışın yapıldığını duymuştuk: Bir "İslam Üniversitesi"nin.. Daha dün bir enkaz yığını haline gelen bir küçücük federe ülkede "İslam üniversitesi".. Bizdeki bazıları duymasın!.
1995 yılında Hollanda Büyükelçiliği'nde Din Hizmetleri Müşaviri olarak görev yaptığım sırada, bugün halen hem de gelişerek ve büyüyerek faaliyetini sürdüren "Rotterdam İslam Üniversitesi"nin açılışına destek verdim diye Türkiye’de rahatsız olanları hatırlıyorum da, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ahmet AKGÜNDÜZ kardeşimi aradan geçen 15 yıla yakın sürede kimbilir kimlerin nasıl rahatsız ettiklerini düşünüyor ve Çeçenistan’da "İslam Üniversitesi" açanları Allah bizimkilerin şerrinden muhafaza buyursun diyorum..
Haksız mıyım?.
1880’li yıllarda Kafkasya bölgesini ilim ve irfanı ile aydınlatan ünlü İslam âlim ve mutasavvıfı "Kunta Hacı" adını taşıyan üniversiteyi –Allah nasibederse- ziyaret edeceğim ve izlenimlerimi sizlere aktaracağım..
Acaba gurbet ellerdeki bu "İslam Üniversitesi"ni, Hollanda’nın Rotterdam kentindeki öteki öksüz "İslam Üniversitemiz" ile "kardeş" yapabilir miyiz?. Her iki üniversitenin yönetimine bir de bunu danışacağım ve müjdesini sizlerle paylaşacağım..
İnşallah..
Hollanda’da ve Rusya’nın öksüz Çeçenistan ülkesinde iki kardeş "İslam Üniversitesi".. İşte o zaman bizimkilerin yüzleri hangi renklere boyanacak, onu da doya doya seyredeceğim.. Kimsecikler bu sözlerimden alınmasın!. Hollanda’da "İslam Üniversitesi"ne Diyanet ve Diyanet Vakfı adına destek verdim diye bana çektirdiklerini unutmadım da, işte buna hakkım var diye düşünüyorum.. Tesellim şu ki, belki ben rencide edildim ama, bir Hıristiyan ülkesinde "İslam" adını taşıyan o üniversite hâlâ yaşıyor ve ebediyete kadar da yaşayacak Allah’ın inayet ve nusreti ile.. Hollanda’da yaşayan bilinçli vatandaşlarımız ve Akkündüz’ün şahsında üniversitenin fedakâr yönetim ve öğretim kadrosu varolsunlar!..
Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de geçen yıl da bir görkemli cami açılışına şahit olmuştuk.. Rahmetli mücahit Ahmet Kadirov adını taşıyan bir cami.. Tıpkı bizim Sultanahmet idi sanki..
Onun da resmini çekeceğim ve sevgili editörümüz Atilla Bey lütfeder de bir düzenleme yaparsa, Grozni’deki o görkemli mabedin bi’z-zat ve bi’l-yed çektiğim resmini bu köşeden sizlere sunacağım.. Artı, "Kunta Hacı İslam Üniversitesi"nin de..

KUNTA HACI CAMİİ’Nİ İBADETE AÇACAĞIZ

Büyük âlim ve tasavvuf adamı adına bir de cami.. Kuçaloy kentinde.. Allahım lütfederse onu da biz açacağız..

Bana konuşma fırsatı verirlerse, AYGAZETE okuyucularının ve mensuplarının selamlarını duyuracağım Çeçen kardeşlerime.. Ve duygularımı sizler adına ziyaret defterine yazacağım..

Bu duygularım boşuna değil.. Zira açacağımız cami tıpkı Osmanlı mimarisi tarzında Türk ustalar tarafından yapılmış.. Demek istediğim şu ki, biz oraları umursamasak da, oralar bizi unutmuyor..

Sağolsun Osmanlı, sağolsun atalar!. Sağolsun onları unutmayanlar!..

_________________
Kaynak: http://www.aygazete.com/?55855


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: Kafkasların en büyük mescidi: KUNTA HACI CAMİİ
MesajGönderilme zamanı: 11.10.09, 10:39 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 31.12.08, 16:59
Mesajlar: 308
Geleceğin parametreleri

Mustafa Özcan


Vakit

2009-10-10

"Unutulan Çeçenistan'a yaptığımız ziyaret bazı tedailere ve çağrışımlar ve yansımalara neden oldu. Kaf Dağının ötesinden ve ufkundan, dünyanın alacağı yeni şekil ve dünyanın parametreleri daha objektif ve yalın görünmektedir. Kafkaslar İslam literatüründe Kaf Dağ yani dünyanın öbür ucu olarak anıldığı gibi kavimler geçidi olarak da bilinmektedir. Kimi yorumlara göre, yine burada bulunan Derbent ve benzeri yerler de Zülkarneyn Seddi'nin yeridir. Zbigniew Brzezinski'ye göre de, burası kurtlar sofrasının satranç tahtasıdır.

Dünya büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu dönüşümleri Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de de yaşadık, müşahede ettik. Sözgelimi, cumhuriyet tarihinden itibaren bizde şaşaalı camiler yapılamıyor. Yapmak isteyenlere de izin verilmiyor. Kocatepe Camii 1925 veya sonrasında Rıfat Börekçi döneminde bitirilmesi tasarlanırken on yıllarca sürmüş ve sürüncemede kalmıştır. Daha yeni bitirilebilmiştir. Oysaki bir milyonluk Çeçenistan muazzam bir caminin açılışına sahne oldu. 150 dönümlük Grozni'deki Hacı Kadirov Camii ve külliyesi son yılların en muhteşem camilerinden birisi. Adeta Sultan Ahmed'in silüeti Grozni'ye bu camiye yansımış durumda. Yansımış ifadesi bile yetersiz kalabilir. Burası gerçekte Sultan Ahmed Camii'nin Grozni'deki silüeti ve numunesidir.

Son yıllarda ihtişamlı cami yapımı İslam dünyasının eski merkezlerinden yeni merkezlerine kayıyor ve taşınıyor. Sözgelimi, son 20 yıl içinde birkaç ihtişamlı ve muazzam cami yapıldı. Bunlardan birisi Fas Kralı II. Hasan tarafından Atlas Okyanusu'nun dalgalarının dövdüğü Kazablanka sahilinde yaptırılan ve kendi ismiyle anılan İkinci Hasan Camii idi. İşte ihtişamlı caminin yapımı bu defa Fas'dan Çeçenistan'a kaymış durumda.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew'un açıkladığı bir rapora göre, dünyadaki Müslümanların sayısı 1,5 milyar eşiğini aştı. Ve yüzde 23'lük nispetleriyle dünya nüfusunun dörtte birini teşkil ediyor, Belki 10-15 yıllık bir süreç içinde dilim bir puan daha yükselecek ve Müslümanların nüfusu dünyanın üçte birine ulaşacak. Yani sokakta karşılaştığınız üç kişiden birisi Müslüman olacak. 232 ülkeden nüfus verilerini inceleyen araştırmacılar Müslümanların geleneksel dağılımının da değiştiğini gördü. Günümüzde Almanya'da Lübnan'dakinden daha fazla Müslüman yaşıyor. Rusya'daki Müslüman nüfus, Ürdün ve Libya'dakilerin toplamını aşarken, Çin'dekiler de Suriye'dekilerden daha büyük bir topluluk. Geleneksel siklet/ağırlık merkezinde büyük bir kayma yaşanıyor. Bu da mimariye ve cami ve mabet yapımına yansıyor. Son yıllarda yapılan en büyük kiliseler Batı'da değil Fildişi Kıyısı gibi ülkelerde yer alıyor. Camiler de yine geleneksel İslam ülkelerinden ziyade priferide yani İslam dünyasının geleneksel olarak kenarı sayılan coğrafyasında gerçekleşiyor. Kral Hasan gibi Lübnan eski başbakanlarından işadamı ve siyasi maktül Refik Hariri de Beyrut'un merkezine muhteşem bir cami yaptırmıştı. Sayda'da ailesi namına yaptırdığı camiyi saymazsak Beyrut'taki cami son yılların dikkat çeken mabetlerden birisi.

Beyrut'ta böyle camiler yapılır da Lübnan kadar Müslüman nüfusu barındıran Almanya bundan geri kalır mı? 2000'li yılların görkemli ve şaşaalı camileri Rusya Federasyonu sınırları içinde ve Almanya gibi ülkelerde yapılıyor. Çeçenistan'a giderken ve gelirken karşılaştığımız mermer ve avize ustaları ve işi yapanlar da bu yeni seyrüseferi gösteriyor ve kanaati doğruluyor ve pekiştiriyor. Zira, Almanya ile Rusya Federasyonu arasında gidip geliyorlar, mekik dokuyorlar. Türkiye'deki camiler genellikle toplama parayla yapıldığından yapımı hem uzun sürüyor hem de yeteri kadar harcama yapılamıyor. Planlamalarda kayma oluyor. Dolayısıyla sanat ve estetik boyutları istenilen seviyeye ulaşamıyor. Çeçenler Grozni'deki caminin bir büyüğünü ve ileri aşamasını Moskova'da gerçekleştirmek istiyorlar. Son yıllarda ilginç bir gelişme var. Moskova'nın eski plakası (95) Grozni'ye devredilmiş. Kimi gençler Moskova için Grozni (Haşin/korkunç) sıfatını kullanıyorlar. Moskova, Moskova-Grozni terkibiyle anılıyor. Elbette ki Moskova'daki Grozni terkibi bir isim değil sıfat. Lakin bu sıfat da Grozni ile Moskova arasındaki ilişkiyi remzediyor. Bu remzin ifadelerinden birisi Çeçenlerin Moskova'da kurmak istedikleri ve arsasını aldıkları 6 minareli camii. Çeçenler İslam şahadetini ve sembollerini korkunç İvan'ın şehrine dikmek istiyorlar. Eğer ortada manevi bir rövanş varsa; Çeçenler, Korkunç İvan'dan veya Grozni'ye adını veren Grozni İvan'dan rövanşlarını böyle almış olacaklar. Tarihin cilvesi bu olmalı.

Türk hemşerilerimiz de bir benzerini Ortaçağ'da adı Haçlı Seferleri ile yan yana anılan Köln'de yapıyorlar. Grozni gibi Köln'de de devasa bir cami yapılıyor. Elbette burada buna izin veren yetkilileri de unutmak bir tarafa kutlamak gerek. Bu müsaade ve izin taassubun tortularını eve son kırıntılarını da aşan ve geride bırakan yetkililerin seviyesini ve gelişmişlik ve olgunluk düzeyini de göstermektedir. Grozni'deki ve Köln'deki cami bu ülkelerin İslam'la tarihi bir musalaha yani uzlaşma ve barışma içine girmek istediklerinin de göstergesi. Camilerin gösterdiği istikamet, dünyanın yeni veya doğru ifadesiyle ortak kıblesine işaret ediyor ve parametrelerini de gösteriyor.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye