Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Toplam Kalite Yönetimi
MesajGönderilme zamanı: 04.08.11, 08:49 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 15.05.11, 23:36
Mesajlar: 31
Toplam Kalite Yönetiminin Öğeleri

1)Müşteri Odaklılık: Müşteri odaklı yaklaşımın temelini müşteri memnuniyetine yönelik çabalar oluşturur. Çünkü rekabetin artan baskısıyla işletmeler ”yaptığını satan” değil ”satılabileni yapan” konumuna sokmaktadır. Bunun için ”müşteri odaklılık ilkesi” = ”kaliteyi müşteri belirler” deyimiyle özdeş olarak ifade eder.

Günümüzde tüketiciler daha zor beğenmekte, kolaylıkla aldığı ürünü veya satıcısını değiştirebilmektedir. Bu yüzden müşterinin şimdi yada gelecekteki ihtiyaçlarını bilen, tahmin eden, bunlara göre ürün geliştiren, çeşitlendiren vb… Ve yönetim stratejilerini hızlı ve herkesden önce uygulamaya koyan firmaların şansı daima yüksek olmaktadır.

Mamüle yönelik yönetim politikaları devri geçmiştir. İşletmeler pazara ve pazardaki tüketicilerin isteklerine uygun politikalar uygulamazlarsa kalıcı olamazlar.

TKY’nin bu unsuru belki uygulanmazsı en zor ama uzun dönemde firmaya en yararlı ilkesidir. Çünkü müşteriyi ele geçiren, 0nu tatmin eden firma piyasada kalıcıdır.

2) Sürekli İyileştirme: TKY’nin önemli öğelerindendir. Japon felsefesine göre mükemmele ulaşmayı ifade eder. Uzak Doğu felsefesine göre hiç bir şey mükemmel değildir. Bu yüzden mükemmeli yakalamak işletmenin ideali olmalı ve bu ideali yakalamak için, yapılan iş yada süreç, sürekli geliştirilmelidir. Bu anlayışı gerçekleştirmek iki önemli ilkeyi gerektirir. a) İsrafı Azaltmak. b) Sorunları Gizlemek Değil, Ortaya Çıkarmaktır.

Rekabet ortamında, şirketlerin yüksek rekabet gücüne sahip olmalarının temeli ”Sürekli Gelişme’ye” dayanır. En alt düzeydeki prosesden, tüm sistemi içine alan yönetim sistemine kadar, bütün ileriye dönük planlama ve uygulamalar buna göre yapılmalıdır.

Amaç belirli bir standardı tutturmak değil, o seviye ne olursa olsun, sürekli ve hızlı bir tempoda gelişmek olmalıdır.

Sürekli yenilikte, üst yönetim liderliğinde eğitilmiş personel, takımlar halinde organize olacak ”müşteri odaklılık” ilkesiyle belirlenen hedefler ışığında, sürekli gelişme çabasında olacaktır. Bu uygulamada Shewhard yada Deming Çemberi denilen ”PUKÖ” döngüsü genel çalışma çerçevesi olarak kullanılır. TKY’de kararlar kişilerin inanç, düşünce, varsayımlarına göre değil, sağlıklı verilerden elde edilen bilgilere göre verilir.

Kaizen Felfesi Japonca Kai (değişim) Zen (daha iyi) kelimelerinden gelmektedir. Sorunları görmezden gelmek yerine ortaya çıkarmak esas alır. Her işletmede düzeltilmesi gereken sorun vardır. Bu sorunların çözümü işletmein gelişimini ifade eder.

”Kalite – Maliyet – Hız” rekabetin temel anahtarı olan bu unsurlar için üstünlük sağlamak gerekir. Bunları gerçekleştirmek için de ölçümler yapılmalıdır. Ölçemediğinizi geliştiremezsiniz. Bu yüzden TKY’nin vazgeçilmez unsurlarındandır. Ölçüm ve istetistik bu yüzden vazgeçilmezdir.

3) Önce İnsan Anlayışı: TKY’de artık bilgi önemli olunca, bilgiyi kullanan insan da önem kazanmaktadır. Bu nedenle klasik yönetimin vasıfsız iş gücü kaynağından beklenen, itaatkar, emirleri kusursuz uygulayan, uzun saatler çalışan, fiziksel olarak güçlü iş gücü yerine:

A) Düşünen, analiz ve sentez yapabilen

B) Yenilikçi, Yaratıcı

C) Eğitimli

D) Katılımcı, ekip ruhuna yatkın

E) Kendine güvenen

F) Kendi kendini sürekli geliştiren

G) Çalışkan

H) İşletmeye önerileriyle katkıda bulunan

I) İnsiyatif kullanabilen

İ) Bilgi üreten ve bunu paylaşan

insan kaynağına sahip olmak istemektedir. İşte TKY bu vasıfta insan gücüne sahip olmak yada yetiştirmeyi ilke edindirmektedir.


TKY isanları yönlendirerek ”bana ihtiyaç duyuluyor” duygusuyla insanların olağanüstü sonuçlar yaratabileceğini göstermiştir.

4) Üst Yönetimin Liderliği Ve Sorumluluğu: TKY’de üst yönetimin çalışanlara olan yaklaşımı başarı üzerinde önemli rol oynayacaktır. TKY’nin mükemmellik arayışı sırasında, çalışnların yollarını kaybetmemeleri, morallarini bozmamaları, cesaretlerini veşevklerini yitirmemeleri, kendilerinden beklenen katkıyı sağlamaları ancak yönetimin sürekli ve etkin liderliği ile mümkündür.

Çalışanların kendilerini aileden biri gibi görmelerini sağlayacak her türlü yaklaşım, çalışanların fikir ve kişiliklerine önem verme, sistemin alt yapısını oluştaracak çalışanların, arkalarında hissedecekleri yönetim desteği onları motive eder. TKY için zorunlu bir kültür değişiminin gerçekleşmesi böylelikle kolaylaştırılır.

5) Bir Sonraki Proses Müşterimizdir: Kalitede mükemmellik ancak bu zincir içinde yer alan her birimin kendine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirilmesiyle mümkündür. Ancak bu anlayışla çalışıldığında gelişme sağlanabilir.

”Bir sonraki proses müşterimizdir” yaklaşımı pazardaki (dış müşteri) müşteriye ek olarak, birde iç müşteri tanımının yapılmasını gerektirir.

Müşteri bir mal veya hizmeti alıp kullanan kişidir. İşletmede çalışan herkes bu tanım içinde yer alır. Çünkü ne iş yaparsa yapsın herkes bazı girdileri alıp kullanmakta; bunları işleyerek, oluşturduğu sonucu, bir başka kişiye girdi olarak sunmaktadır. Bu sistemde herkes diğerine kaliteli girdi vermek zorundadır.

Mamülün ve hizmetin ilk anda doğru olarak ypılmasını sağlamak için, üretim zinciri içinde yer alan her bölümün ve her kişinin satıcı – müşteri ilişkileri çerçevesinde çalışması gerekir. Örneğin: İmalat bölümü, satın almanın müşterisidir. Pazarlama da imalatın müşterisi olacaktır. Bu süreçte kalite ve mükemmelliği doğuracaktır.

6) Veriler Ve İstatistiki Yöntemlerle Çalışma: Kalitenin oluşturulmasında olgular önemlidir. (Bilimsel, gerçekçi bilgi) İlk kural bu olguların dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi olmalıdır. Sonraki aşama olguların somut verilere dönüştürülmesi olmalıdır. Ancak buradaki risk gerçekçi verilerin elde edilmesindeki güçlüktür. Üçüncü aşama ise elde edilen verilerin analizi için istatistiksel kalite kontrol araçlarından yararlanmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken,verilerin analizinde istatistiksel ölçüm ve analiz tekniklerine dayanmanın gerekliliğidir. Eğer bir yönetici verilere ve istatistiksel yöntemlere dayanmayıp kendi deneylerine, altıncı hissine ve cesaret duygularına güveniyorsa o şirketin yüksek teknolojiye sahip olmadığı ortada demektir.

TKY (Çalışan memnuniyeti, Verimlilik, Öneri Sayısı, vb..) ilgili parametrelerin süreç düzgün işliyorsa bile, düzenli aralıklarla kaydedilmesini gerektirir. Çünkü bu bize oluşabilecek sorunlara anında müdahale imkanı verir. Bu yöntemler işletmede çalışanlar tarafından öğrenilmeli ve uygulanmalıdır.

http://enm.blogcu.com/toplam-kalite-yon ... ir/9507660


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye