Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 5 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Vakıf İnsan Nuri Baş Abi
MesajGönderilme zamanı: 09.03.09, 09:26 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 24.12.08, 14:54
Mesajlar: 417
Resim

Hafız, hattat, şair, derviş, vakıf insan Nuri Baş abi Allah’ın rahmetine kavuştu.

Nuri abi 1930 yılında Konya’da doğdu. Hakkı Özçimi hocaefendi’de hafız oldu. Hattat Hüseyin Öksüz beyden hat icazeti aldı. Altınoluk Dergisi, Merhaba Gazetesinde şiirler yazdı.

Kervan, Nurlu Ufuklara, Esma-i Hüsna, Mesnevi’den Parıltılar adlı şiir kitapları yayınlandı. Sami Efendi Hazretlerine, o silsiledeki kıymetli insanlara bağlandı.

Büyük Selçuklu Kültür ve Eğitim Vakfı’nın ilk müteşebbisi olup, kuruluşunda ve mütevellisinde görev aldı. Ticaretle meşgul oldu. 15 Şubat 2009’da sabah namazından evvel ebedî aleme göçtü.

Nuri ağabeyi ilk kez bir Cuma günü Konya toptangıdacılar camiinde görmüştüm. Cuma hutbesini okuyordu. Hutbe okuyan kişiye içim ısınmıştı. Beyazlara bürünmüş bir insan, ismine uygun nurlu bir sima, güleryüzlü bir kişilik, ve kibar bir konuşma tarzı beni etkilemişti.

Namazdan sonra yanına gittim, tanıştık. Beni dükkanına davet etti. Dükkanın yazıhanesi bir ticarethaneden çok bir ilim adamının çalışma odasını andırıyordu. Kitaplar, hattatların yazıları her tarafı doldurmuştu. Kibarlığı karşımda bir İstanbul efendisi olduğu intibaını uyandırdı. Aramızda bir muhabbet meydana geldi. Sonra Büyük Selçuklu Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını birlikte yaptık.

Büyük Selçuklu Kültür ve Eğitim Vakfı’nın ilk müteşebbisi Nuri Baş ağabeydir. Nuri abi üniversite kampusü karşısında bulunan 28.000. m2 arsasını vakfa bağışlayarak ilk gayrimenkül bağışını da yapmış oldu. Nuri abi bir vakıf insandı. Bu arsa onun için bir maddi kıymet ifade etmiyordu. O ahiret sermayesine bakıyordu.

İlk baştan beri bu arsaya okul yurt cami gibi binalar yapılmasını ve hayır hizmetlerinde kullanılmasını arzu ediyordu. Bunun için çırpındığına çok şahit olduk. Yeşilkaya öğrenci yurdunun ilk temeli atılacağı zaman çok mutlu olmuştu. Bize temelde harcım bulunsun diyerek bir miktar demir ve beton aldı. Temel atma töreninde Kur’an okudu, duasını Osman efendi hocamızla. birlikte yaptılar.

İnşaat bittikten sonra sürekli, öğrencilerle ilgilendi. Öğrencilere Kur’an-ı Kerim Arapça, hat ve musıki dersleri verdi. Mübarek gecelerde ilahiler okunup dualar yapılır ve bundan büyük mutluluk duyardı.

Armağan okulunu kuruluşunda büyük hizmetleri geçti.

Vakıf Nuri abinin sevdasıydı.

Ya ilahi payidar kıl vakfımız son bulmasın,

Sen kerem et nusretinden ta ki mahrum olmasın.

Şeklindeki diye bir şiirini vakfın girişine levhalatıp asmıştık.

Son bir yıldır ısrarla yurt arsamıza bir cami yapılması için uğrasıyordu. Mahmud Kirazoğlu beyle bizi tanıştırdı. Mahmut bey cami için bir proje hazırladı. İnşaallah bir cami yapmayı arzu ediyoruz.

Yaklaşık bir ay önce vakıf mütevellisi ile bir toplantı yapmıştık. Orada talebelere nasıl burs temin edebiliriz diye istişareler yapıldı. Bir kaç gün sonra Nuri abi aradı, ben talebelere burs ayarladım gelin alın, dedi.

Geçen günlerde rahatsızlandı, hastaneye kaldırıldı. Ziyaretine gittiğimiz zaman ilk sorduğu sorunun öğrenciler ve hizmetler olması bizi çok duygulandırmıştı.

İki gün önce rahatsızlandı. Abdullah ağabeylerle birlikte ziyaretine gittik. Doktoru durumunun ciddi olduğunu söyleyince üzülmüştük.

Ve Pazar sabahı namazdan önce vefat haberi geldi. Onu seven bir çok insan dualar hatimler yaptı. Öğrencileri, sevenleri, bürokratlar, siyasîler Konya içinden ve dışından cenaze namazına katıldılar. İstanbul’dan Osman Efendi Hocamız, Medine’den Mahmud bey aradılar, başsağlığı dilediler. Sultanselim camiinde namazı kılındı, Üçler Kabristanına defnedildi. Çok sevdiği Hacıveyiszade hocamızın ve Hz. Mevlana’nın komşusu oldu.

Ailesi babalarını, öğrencileri hocalarını, gönül dostları sevdikleri bir kardeşlerini Büyük Selçulu Vakfı da bize destek olan, kol kanat geren bir vakıf insanı kaybettik.

Sultanü’l-Arifin eş-şeyh Mahmud Sami Ramazanoğlu adlı kitabın 98. sayfasında Nuri abinin şöyle bir şiiri var;

Rahmet et Mevlam ona, Cennette dûr etme bizi,
Gamla doldum, sızlıyor hep, gönlü giryanım benim.
Bir teselli buldu gönlüm, der Habib-i Kibriya
Hep beraberdir sevenler vardır imanım benim.

Nuri abi fani alemden baki aleme göçtü ama ardında eserler bıraktı. Allah makamını cennet etsin. Ruhu için bir fatiha, üç ihlas istirham ediyoruz.

Ölüm

Ölüm, belli bir hedef, ahiretin durağı,
Son demleri insanın, Allah’a dönme çağı.
Ne saadet, ne lutuf, ölmek İslam yolunda,
Darusselama gitmek, mü’minlerin kolunda…

Recep Öncel

Altınoluk Dergisi, Sayı:277, Sayfa:50 ; 2009 - Mart


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: Vakıf İnsan Nuri Baş Abi
MesajGönderilme zamanı: 09.03.09, 09:27 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 24.12.08, 14:54
Mesajlar: 417
Resim


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: Vakıf İnsan Nuri Baş Abi
MesajGönderilme zamanı: 09.03.09, 09:39 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 24.12.08, 14:54
Mesajlar: 417
Vefat haberleri:

Yakalandığı yüksek tansiyon ve şeker hastalığı sonucu tedavi gördüğü Numune Hastanesi'nde vefat eden Hacıveyiszade Hoca Efendi'nin öğrencilerinden Nuri Baş hocanın cenazesi, Sultan Selim Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Nuri Baş hocanın cenazesine ailesi, yakınları, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Özkafa, SP Karatay Belediye Başkan adayı Mehmet Şen, SP Meram Belediye Başkan adayı Lütfü Yalman, SP Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Selim Laleli, SP İl ve İlçe yöneticileri, Nuri Baş hocanın talebeleri ile yüzlerce seveni katıldı.

Hacıveyiszade Hocaefendi'nin öğrencilerinden olan ve gördüğü ilim sayesinde geriye sayısız eserler bırakan Nuri Baş Hoca, Osmanlıca çalışmalarının yanı sıra şiir, yazarlık ve Hadisleri şiir dili ile Türkçe'ye de çevirerek geriye kıymetli bir eser bıraktı.

Nuri Baş Hoca'nın vefatının Konya için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, "Hocaefendinin ani vefatı hepimizi üzdü. Konya değerli bir evladını daha kaybetti. Hocaefendi iyi bir şair, iyi bir yazar, değerli bir ilim adamı. Geride bıraktığı eserler herkese örnek olacaktır. Nuri Baş Hocaefendinin en büyük özelliği ise oldukça zor olmasına rağmen Hadisleri Nazmen, yani şiir diliyle Türkçe'ye çevirmesi idi. Boş durmasını hiç sevmeyen, ilerlemiş yaşına rağmen eserlerinin sayısını artırmak için gece gündüz demeden çalışan Nuri Baş hoca, ilmi ile ahlakı ile çalışmaları ile her zaman örnek bir kişiliğe sahip birisi idi. Bıraktığı eserler bizlere her zaman örnek olacaktır. Aniden aramızdan ayrılan hoca efendiye cenabı haktan rahmet kederli ailesi ve tüm sevenlerine baş sağlığı dilerim." dedi. (CİHAN)

---

Nuri Baş, Hakk’a yürüdü

Konya’nın yetiştirdiği değerli ilim adamı yazar, şair Nuri Baş, Numune Hastanesi’nde önceki gece 02.00 sıralarında Hakkın rahmetine kavuştu.

Konya’nın yetiştirdiği değerli ilim adamı yazar, şair Nuri Baş, yaklaşık bir haftadır tedavi gördüğü Numune Hastanesi’nde önceki gece 02.00 sıralarında Hakkın rahmetine kavuştu. Yakalandığı şeker ve yüksek tansiyon hastalığı için tedavi gören, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayarak aramızdan ayrılan Nuri Baş hocanın vefatı sevenlerini üzüntüye sevk etti. 79 yaşında vefat eden 4 çocuk babası Nuri Baş, dün Sultan Selim Camii’nde öğle namazına müteakiben kılınan ve yüzlerce seveninin katıldığı cenaze namazının ardından Üçler mezarlığında son yolculuğuna uğurlandı. Nuri Baş hocanın cenazesine, ailesi, yakınları, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Özkafa, SP Karatay Belediye Başkan Adayı Mehmet Şen, SP Meram Belediye Başkan Adayı Lütfü Yalman, SP Selçuklu Belediye Başkan Adayı Ahmet Selim Laleli, SP İl ve İlçe Yönetimleri, öğrencileri ile yüzlerce seveni katıldı.

Hoca efendinin cenazesi daha sonra tekbir ve dualarla Üçler mezarlığına getirilerek burada toprağa verildi. Memleket Gazetesi olarak merhum Nuri Baş’a Allah’tan rahmet, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

-----

İhsan Kayseri Nuri Baş'ı anlattı

Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri: Nuri Baş Hocamızın eli herkese açıktı. Kimseyi kırmaz, reddetmez ve devamlı tebessüm ederdi.

Konya Aydınlar Ocağı tarafından her hafta mutad olarak Salı günleri düzenlenen sohbette, geçtiğimiz hafta vefat eden Şâir- Yazar Nuri Baş yâd edildi.

Sille Kültür Evi’nde düzenlenen sohbette konuşan Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri, Hafız Nuri Baş’ın, 1 Ekim 1930 tarihinde Konya’nın İnlice kasabasında doğduğunu ve 1950-52 tarihleri arasında İstanbul’da askerlik yaptıktan sonra esnaflığa Saray Çarşısında züccaciye dükkanı açarak başladığını söyledi.

Hafız Nuri Baş’ın Hakkı Özçimi, Ağazade Osman, Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu, Hacı İsa, Sıddıkzade İsa, Postalcı Abdurrahim Efendi, Cipilli Cemil hocalardan Arapça, sarf nahiv, fıkıh, akaid, sier gibi dinî ilimler öğrendiğini, müzik derslerini Sadettin Kaynak’tan, Farsça ve edebiyat derslerini de Mehmet Emin Bolay’dan aldığını kaydeden gazeteci-yazar Kayseri, hattatlığı da Hattat Şükrü Hoca ile Hüseyin Öksüz’den öğrendiğini belirtti. Nuri Baş’ın yazarlığa 1960’da çıkan ve sahipliğini Ziya Tanrıkulu’nun yaptığı Şafak gazetesinde başladığını, sonra sırasıyla Yeni Meram, Konya Postası, Türkiye’de Yarın ve Merhaba gazetelerinde devam ettiğini ifade eden Kayseri, “Nuri Baş Hocamızın Oku, İslâm Düşüncesi, Altınoluk, Gözyaşı ve Ribat dergilerinde de yazı ve şiirleri yayımlandı. Ebced hesabıyla şiirler yazdı. İmam-Hatip okulunu dışarıdan bitirdi. Ticaret hayatını 1992’de toptancılarda bıraktı. Yayınlanmış eserleri şunlardır: Kervan (1986), Hadîs-i Şerîflerden Buketler (2002), Nûrlu Ufuklara (2003), Mesnevî’den Parıltılar (2006), Esmâ-i Hüsnâ (2007).

GÖNLÜ HERKESE AÇIKTI

Şâir-Yazar Nuri Baş’ı, Mevlâna Caddesi üzerinde bulunan mutevazı yerinde devamlı ziyaret ederek kendisinden şiir ve benzeri hediyeler aldığını belirten gazeteci-yazar İhsan Kayseri, “Ben kendisine bir şey danışacağımda veya soracağımda “Tamam İhsan bey bir öğleden evvel gelde halledelim” derdi. Nuri Hocamız eli herkese açıktı. Kimseyi kırmaz, reddetmez ve devamlı tebessüm ederdi. Bu arada gönlü ve kalbi de açık bir zattı” dedi.

Kayseri, Nezahat Hanımefendi ile evli ve dört kız evlat babası olan Nuri Beş’ın, 15 Şubat 2009 tarihinde hayata gözlerini yumduğunu ve öğle namazına müteakip Sultan Selim Camii’nde Durmuş Sert Hoca’nın kıldırdığı cenaze namazından sonra Üçler Kabristanı’na defnedildiğini söyledi.

Diş Hekimi Suphi Soğancı da, Nûri Baş’ın yazdığı 25 kıt’adan oluşan
“Güzel Konyam” başlıklı şiirini okudu. Şiirin son kıt’ası şöyle idi:

Bu şehre hizmet eden; kıymet, şeref, şân bulur.
Târih boyu sevgiyle rahmetle yâd olunur.

Ey Konyam, mutlu şehir! Kadr u kıymetin âlî
Ebediyyen yaşa sen , müşfik ana misali.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: Vakıf İnsan Nuri Baş Abi
MesajGönderilme zamanı: 09.03.09, 11:58 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator

Kayıt: 01.01.09, 18:04
Mesajlar: 145
Konum: http://askinsonhecesi.com
Allah rahmet eylesin


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Re: Vakıf İnsan Nuri Baş Abi
MesajGönderilme zamanı: 09.03.09, 16:08 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 26.12.08, 08:19
Mesajlar: 583
İnna lillahi ve inna ileyhi raciun.
nur içinde yatsın.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 5 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye