Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: TARÎKAT ESASLARI ve ŞARTLARI
MesajGönderilme zamanı: 09.02.10, 14:13 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 14.12.08, 12:14
Mesajlar: 1108
Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî'ye Göre TARÎKAT ESASLARI

CAMİ'UL USÛL


I.5- TARÎKATIN ESASLARI

5.1. NAKŞİBENDİLİĞİN ESASLARI:
Bilesin ki, Nakşibend yolunun esası 1- Ehl-i sünnet akîdesine yapışmak, 2- Ruhsatı terk ve azîmeti esas almak, 3- Devamlı murâkabe, 4- Mevlâ’ya yönelme, 5- Dünya ziynetlerinden, daha doğrusu Allah’tan gayri olan her şeyden yüz çevirmek, 6- Huzur melekesini elde etmek, 7- Toplulukta halvet halini yaşamak, 8- Dinî ilimlere göre konuşmak, 9- Halkın genelinin giyinişi gibi giymek, 10- Zikri gizli yapmak, 11- Nefesleri muhafaza etmek; öyle ki, nefes alıp verirken Kerîm olan Allah'tan gafil olmamak, 12- Yük¬sek ahlâk sahibi Peygamber (SAV) ahlâkı ile ahlâklanmaktır.

5.2. NAKŞİBENDİLİĞİN ŞARTLARI:
1- Sahih Ehli Sünnet itikadı, 2- Sadık bir tevbe, 3- Hak sahipleri ile helâlleşmek, 4- Zulmü red, zalime yardım ve meyletmemek, 6- Hasımdan rıza talep etmek, 6- Bütün işlerde sünneti yaşamak, 7- Şeriatın en sahih ölçüsü ile amellere dikkat ve onları ifa etme, 8- Bid'at ve münker olan¬lardan kaçınmaya özel ihtimam, 9- Kötü şeyler ve hevaî arzulardan uzak durmaya gayret etmek.

5.3. ŞÂZELÎLİĞİN ESASLARI:
Şâzelî Tarîkatının beş esası vardır: 1- Gizli ve âşikârda takvâ (Allah korkusu) üzere olmak. 2- Söz ve fıillerde sünnete uymak, 3- Halktan, var¬lık halinde de, yokluk halinde de yüz çevirmek, 4- Azda da çokta da Al¬lah'tan razı olmak ve rızasını aramak, 5- Genişlik (rahatlık) ve darlıkta (sıkıntı) da Allah'a rücu etmek (dönmek).

(Bu 5 şartın yerine getirilmesine gelince): 1- Takvayı elde etmek, şüp¬heli şeylerden kaçınmakla ve istikametle olur. 2- Sünneti yerine getir¬mek; onu korumak ve güzel huyla olur. 3- Halktan yüz çevirmek; sabır ve tevekkül ile olur. 4- Allah'tan râzı olmak; kanaat ve işi ona havale ile olur. 5- Allah'a rücu etmek; genişlik (rahatlık) ta şükür ve ona sığınma ile olur.

5.4. KADİRÎLİĞİN ESASLARI:
Kadirîliğin esası yine 5'tir. 1- Himmeti yüce tutmak, 2- Haramdan sa¬kınma. 3- Güzel hizmet, 4-Azîmetle hareket (ruhsatı terk). 5- Nimete hürmettir.
1- Kimin ki himmeti yüce oldu, mertebesi yüceldi. 2- Kim ki Allah'ın haramlarından sakınır, Allah da onu kötülüklerden korur. 3- Ki¬min ki hizmeti güzel oldu ona kerâmet (ikram) vâcip oldu. 4- Azimetlere devam edenin hidayeti devamlı oldu. 5- Kimin ki nimet gözünde büyüdü, o nimete şükretmiş oldu. Nimete şükredene de nimet verenin nimeti ar¬tırması vâcip oldu. Zira öyle vaad edilmiştir.

5.5. DİĞER TARİKATLARIN ESASLARI:
Diğer tarîkatların esasları da yine 5'tir. 1- Allah'ın emirlerini yerine getirmek için ilim talep etmek, 2- Bilgi ve edebini artırmak için şeyh ve ihvanla sohbet (beraber olmak), 3- Haramlardan korunmak için Ruhsat ve tevilleri terk, 4- Huzur elde etmek için zikir vakitlerini tesbit ve onlara devam etmek. 5- Hevaî arzuya uymaktan kurtulmak ve hatâya düşmekten selâmette kalmak için nefsi (emmâreyi) horlamak.
1. İlim öğrenmeyi engelleyen din ve yaş bakımından uygun olmayan kimselerle birlikte olmamaktır ki, bunlar esasa ve kaideye itibar etmezler.
2. Ruhsatları terketme ve te'vilatı bırakmaya engel olma âfeti ise nefse şefkattir.
3. Vakti tesbit ve korumanın âfeti ise fazilet elde edeyim derken ame¬le fazla güvenmedir.
4. Nefsi horlamanın âfeti ise istikametinin ve kendi halinin iyiliği ile oyalanmaktır.

Allah-u Teâlâ şu mealde buyurdu: "(Nefisten) ne kadar adalet istesen de bulamazsın..." Yine "Elbette nefis, kötülüğü emredicidir."

Şeyh Şâzelî buyurdu: “Sevdiğim bir dostum bana vasiyet ederek dedi ki: İki ayağını, ancak Allah'tan sevabını umduğun şeylere yönlendir. Bir yerde otururken Allah'a isyandan emin olup olmadığına dikkat et. Allah-ü Teâlâ için sana yardımcı olacak kimseyle arkadaş ol ve nefsine yakînini artıracak şeyi seç…"
Ve yine buyurdu: “Seni dünyaya yönlendiren elbette seni aldattı. Seni çalışmaya delâlet eden elbette seni yordu ve seni Allah'a yönlendiren el¬bette Bana doğru davrandı (nasihat etti)."
Yine buyurdu: "Takvâyı vatanın yap. Sen ayıp şeye razı olmazsan veya günahta direnmezsen ve (huzurda) bulunmadığında Allah korkusunu kaybetmezsen nefsin methedilmesi sana zarar vermez. İşte bu 3 şey her hastalık, belânın başıdır.

Bu asrın fukarası (dervişleri) 5 şeyle imtihan olundular. 1- Cehlin il¬me tercihi, 2- Fena hallerini iyi kabul ile aldanma, 3- İşleri hafife alarak tembellik, 4- Kendi yolunu çok yüce görerek istismar, 5- Şartına uyma¬dıkları halde mânevi fethi acele ile ele geçirmeye çalışmak.

Böylece de 5 şeyle felâkete uğradılar: 1- Bid’ati sünnete tercih ettiler. 2- Hak ehli yerine batıl ehline uydular. 3- Her işte hevava uyarak amel ettiler, 4- Hakîkat yerine kuruntu peşine düştüler. 6- Hakk'ın tecellisi yerine, yanlış davalarının kabul görmesi için uğraştılar. Böylece de 5 şey meydana çıktı: 1. İbadetlerde vesvese, 2. Gelenekleri kıymetli göstermek, 3. Sema yapmak, 4. Her zaman toplantı yapmak ve imkân nisbetinde insanlara kendini beğendirmeye çalışmak, 5. Dünya adamları hatta kadınlar ve çocuklarla birlikte sohbetle vakit geçirmek ve (Allah ehlinin) hallerini anlatarak oyalanmak.

Eğer hakikati bilselerdi görürlerdi ki; sebepler zayıflara bir ruhsattır. Ruhsata ancak Allah'tan uzak olan yapışır ve sema (nefsine) mağlup olana yakışmaz. Kâmil kimseye ise yerinde ve şartına uygun olursa ruhsattır. Aksi halde hak döşeğinden düşüştür.

Vesvese bid'at olup, aslı sünneti bilmemek veya akılda noksanlıktır. Halkın kendisine yönelmesini istemek Hak’tan yüz çevirmektir. Özellikle de gâfil veya cahil sofular bu durumdadır. Gençlerle arkadaşlık zulmet, din ve dünyada ardır.
Ebu Medyen (K.S.) Hz. buyurdu: "Bir kimse Allah ile bir hal sahibi ol¬duğunu iddia eder de şu 5 şeyden biri kendinde bulunursa o yalancıdır ve yoldan engellenmiştir: 1- Azaların Allah’a isyanda serbest bırakılma¬sı, 2- Allah'a taatle gösteriş yapmak. 3- Allah'ın kullarının elindekine tama etmek, 4- Allah'a kulları hakkında dedikodu yapmak ve merhametsiz davranmak, 5- Allah'ın emrine uygun şekilde Müslümanlara hürmet etmemek."

CAMİ'UL USÛL
Müellif: Ahmed Ziyaüddin (K.S.) Gümüşhanevi
Mütercimi: Hüsameddin Fadıloğlu

s.28-31

İstanbul-2007

_________________
" Hayrlar feth olsun ; şerler def olsun !..."


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye