Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Rabbani Riayet: Şeyhin Hukuku
MesajGönderilme zamanı: 23.12.09, 14:14 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 27.12.08, 17:20
Mesajlar: 565
51. Bölüm: Büyük Zâtlara Tâbî Olmak ve Onları Taklîd Etmek:

Kimin fıtratında ve yaratılışında taklîd ve tâbî olma karakteri daha fazla ise, onun tasavvuf yolundan, hattâ İslâm dîninden nasîbi daha fazladır. Burada işin merkezi taklîd ve tâbî olmaktır.

Peygamberlere uymak kişiyi yüksek derecelere ulaştırır, asfiyâ yani gönlü saf olan büyüklere tâbî olmak büyük mertebelere çıkarır. Hz. Ebû Bekr’de bu fıtrat daha ön planda olduğu için hiç durmadan peygamberi tasdîk etme saâdetine koştu ve sıddîkların başkanı oldu. Lânetli Ebû Cehl’de ise tâbî olma ve taklîd kâbiliyeti daha az olduğu için o saâdete yükselemedi, mel‘ûnların önderi oldu.

Mürîd, kemâl ve olgunluktan her ne elde ederse, şeyhini taklîd sâyesinde elde eder. Şeyhin hatâsı, mürîdin doğrusundan daha iyidir.

Bu sebeple Hz. Ebû Bekr Hz. Peygamber’in (a.s) hatâsı olmayı istemiş ve: “Keşke Muhammed’in hatâsı olsaydım” demiştir.

Hz. Peygamber de Bilâl hakkında şöyle demiştir: “Bilâl’in Sîn harfi Allah katında Şîn’dır”. Bilâl Acem yani Arap olmayan ırka mensup bulunduğu için (ezan okurken dili tam dönmez) Sin harfi ile “Eshedü” derdi. Allah katında onun “Eshedü”sü “Eşhedü”dür. O hâlde Bilâl’in hatâsı diğerlerinin doğrusundan daha üstündür.

Mısrâ:
“Bilâl’in Eshedü’sü senin Eşhedü’ne güler”.

Azîz ve değerli bir zâtın şöyle dediğini duydum: Şeyhlerden nakledilen duâlardan bazılarında şeyhlerin o duâlarda gramer hatâsı yaptıkları ve yanlış okudukları görülmektedir. Onlara tâbî olanlar o duâları şeyhlerinin okuduğu gibi okurlarsa tesiri olur, eğer hatâyı düzelterek okurlarsa tesirinden uzak kalırlar.

Allah Teâlâ bizi habîbi (a.s) hürmetine peygamberlerini taklîd ve evliyâsına tâbî olma konusunda sâbit eylesin.

Peygamberimize, diğer peygamberlere ve onlara uyanlara duâlar ve selâmlar.

***

MEBDE’ VE ME‘ÂD (RABBÂNÎ İLHAMLAR)

İMÂM-I RABBÂNÎ

Doç Dr. Necdet TOSUN

SUFİ Kitap


En son rabbani tarafından 04.01.10, 11:25 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: Rabbani Riayet: Şeyhin Hukuku
MesajGönderilme zamanı: 04.01.10, 11:25 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 27.12.08, 17:20
Mesajlar: 565
38. Bölüm: Bâtın İlminin Fazîleti ve Şeyhin Âdâbına Riâyet:

Bir bilginin değeri ve fazileti, o bilginin konusunun değeri nisbetindedir. Bilginin konusu ne tadar üstün ise onun bilgisi de o kadar üstündür.

O halde sûfîlerin ayrıcalıklarından olan bâtın (mâneviyât) ilmi, zâhir âlimlerinin nasibi olan zâhirî ilimlerden daha üstündür.

Zâhirî ilimler de hacamatçılık (kan alma) ve dokumacılıktan daha üstündür.

Bu sebeple insanlar, bâtın ilmini aldıkları şeyhe, zâhir ilimlerini aldıkları hocalarından daha çok hürmet ederler. Aynı şekilde zâhir ilimleri aldıkları hocalarıyla olan âdâba, kan alma ve dokuma ustasıyla olan âdâbtan daha çok riâyet ederler.

Bu farklılık zâhirî ilimlerin kendi içinde de geçerlidir. Kelâm ve fıkıh hocası, sarf ve nahv (dil grameri) hocasından daha öndedir. Sarf ve nahv hocası felsefî ilimler hocasından daha üstündür. Felsefe ilimleri mûteber ilimlerden değildir. Konularının çoğu faydasız ve neticesizdir. Konularının az bir kısmını da, ki bunları İslâmî kitaplardan almışlardır, değiştirmişlerdir. Cehl-i mürekkeb içindedirler yani bilmezler, bilmediklerinin de farkında değildirler. Çünkü bu konularda aklın yeri ve gücü yoktur. Nübüvvet (peygamberlik) tavrı, felsefî akıl tavrının ötesindedir.

Bilmek gerekir ki, şeyhin hakkı, diğer hak sâhiplerinin üzerindedir. Hattâ şeyhin hakkı diğerlerinin hakkıyla kıyaslanamaz. Hak Teâlâ’nın nîmetleri ve Rasûlü’nün ihsânlarından sonra, herkesin gerçek şeyhi ve rehberi Rasûlullah’tır (a.s).

Maddî (tabiî) doğum her ne kadar anne babadan ise de, mânevî doğum şeyhtendir. Maddî doğum için hayat birkaç gündür, mânevî doğumda ise ebedî hayat vardır. Mürîdin mânevî kirleri için şeyh kalbi ve rûhu ile çöpçülük ve süpürücülük yapar, onun midesini temizler. Şeyh bazı mürîdlere mânen nazar ve teveccüh ettiğinde hissedilmektedir ki, onların bâtınî (kalbî) kirlerini temizlerken teveccüh eden şeyhe de biraz kir gelir ve bir süre bulanık kalır.

Mürîdlerin kendisi vâsıtasıyla Hak Teâlâ’ya ulaştıkları zât, şeyhtir. Bu ulaşma ve vuslat dünyevî ve uhrevî bütün mutlulukların üzerindedir. Bizzat kirli olan nefs-i emmâre, şeyh vâsıtası ile arınır ve temizlenir. Kötülüğü emredici hâlden kurtulup itmi’nân ve huzûra kavuşur. Karakterindeki küfürden hakîkî İslâm’a erişir.

Mısrâ:
“Bunun açıklamasını yaparsam sonu gelmez”.

Öyleyse, mürîd kendi mutluluk ve saâdetini şeyhi kabûl ve tasdik etmekte, bahtsızlığını da şeyhi reddetmekte bilmelidir. Bundan Allah’a sığınırız.

Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını, şeyhin rızâ perdesinin ardına koymuşlardır. Mürîd şeyhin rızâsında kendini kaybetmedikçe Hak Teâlâ’nın rızâsına ulaşamaz. Mürîdin âfeti, şeyhin incinmesindedir. Bunun dışındaki bütün hataları telâfî etmek mümkündür. Ama şeyhi incitmek telâfî edilemez. Mürîd için şeyhi incitmek esas bahtsızlıktır. Bundan Allah’a sığınırız.

İslâmî inançlarda kusur ve dînî hükümleri yerine getirmede eksiklik, bunun (şeyhi incitmenin) neticelerindendir.

Bâtınla ilgili olan hâller ve vecdler hakkında ne söyleyeyim. Şeyhi incitmekle berâber mânevî hâllerden bir iz ve eser kalmışsa bunu istidrâc (hîle ve aldatmaca) saymak gerekir. Çünkü sonuçta mürîdi harap ve perişanlığa çekecek, zarardan başka netice vermeyecektir.

Hidâyete tâbî olanlara selâm olsun.

***

MEBDE’ VE ME‘ÂD (RABBÂNÎ İLHAMLAR)

İMÂM-I RABBÂNÎ

Doç Dr. Necdet TOSUN

SUFİ Kitap


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 2 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye