Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Kalp, Nefs Ve Ruh / Prof.Dr. Robert Frager
MesajGönderilme zamanı: 05.05.10, 13:45 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 05.01.10, 21:01
Mesajlar: 488
Kalp, Nefs Ve Ruh

Kendimizi Tanıma Yolunda Tavsiyeli Bir Kitap:

KALP, NEFS VE RUH
Sufi psikolojisinde gelişim, denge ve uyum


(BİR KRİTİK ANALİTİK OKUMA DENEMESİ):

İbrahim İLHAN

Resim


Bundan bir yıl kadar önce İskenderpaşa.com (http://www.iskenderpasa.com) internet sitesinde bir kitap tanıtımına rastladım. Prof.Dr. Robert Frager tarafından yazılıp, İbrahim Kapaklıkaya ‘nın çevirdiği ve Gelenek Yayıncılık ‘ın, Tasavvuf-Sufizm ve psikoloji kategorisinde neşredilen kitabın orijinal adı;” Heart, Self & Soul “, yani Kalp, Nefs ve Ruh, alt başlığı ise ;” Sufi psikolojisinde gelişim,denge ve uyum “idi.

Kitabı almak için Server İletişim’e uğradığımda, bu kitabın sitede satışa sunulan diğer kitaplar arasından neden öne çıkarıldığını merak edip sordum. Bu kitap, Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi tarafından ‘’Kardeşlerimiz okuyup kendilerini tanısınlar’’ diye tavsiye edilmişti.

Rahmetli Hocamız Prof.Dr.Mahmud Es’ad Coşan Hoca efendinin Türk Dili ve Kültürü adlı eserinde ‘’..Okunması gerekli şeyler çok fazla olduğuna göre, önce bir seçim yapmak bahis konusudur;zaman sınırlı ve kıymetli olduğu için ne tür kitapları okumamız gerektiğini düşünmek zorundayız.Bu hususta ilk tavsiye,emek çekilerek hazırlanmış, ilgililerin takdirine mazhar olmuş, ciddi kitaplar, seçtiğimiz konuya dair birinci elden kaynak eserlerin okunmasıdır.’’(1992,s.36) şeklindeki tavsiyesini de hatırlayarak kitabı heyecanla aldım ve okuma listemin ön sıralarına yerleştirdim.İnsanın kendisini tanıması yani kalbini,nefsini ve ruhunu tanıması, en öncelikli bir gayret konusu olmaya değerdi doğrusu.

Kalp, Nefs ve Ruh kitabını okumaya başladığımda en çok merak ettiğim şey; bu kitabın takdire mazhar olup, tavsiye edilmesini gerektiren hususiyeti neydi ve yazarı Robert Frager kimdi?

Kitabın giriş bölümlerinden anlaşıldığı üzere Frager, otuz yılı aşkın süredir Amerika’da psikoloji üzerine çalışan ve üniversitede, psikoloji ile din arasındaki ara bölgeyi (Benötesi Psikolojisi) keşfetmeye adanmış Institute of Transpersonal Psychology adlı bölümün kurucusu olan bir profesördür. İslam ve tasavvufla fiilen tanışması da bu Enstitüye Türkiye’den davet ettiği bir mutasavvıf olan Cerrahi Şeyhi Rahmetli Muzaffer Ozak Efendi vesilesiyle gerçekleşmiştir.(Yıl1980). Daha ilk görüşte kendi tabiriyle “Şeyhe sevdalanmış”, Muzaffer Ozak Hocaefendinin bir yıl sonraki ziyaretinde ise aynı Enstitüden 12 kişi derviş olarak, Kaliforniya’da bir merkez kurmuşlardır. Bu merkezin ve buradaki Amerikalı dervişlerin icazetli yönlendiricisi de Robert (Ragıp) Frager olmuştur.

Yazar, Yahudi asıllı Amerikalı bir psikoloji uzmanı, arayış içinde iyi niyetli bir insan iken, uzunca bir süre Uzakdoğu felsefe ve inançlarıyla meşgul olduktan sonra İslamı ve tasavvufu öğrenmiş, hayatında tatbik etmiş. Böylece teorik ve pratik açıdan konuya derinlemesine vakıf olmuş hem geleneksel Doğu-Batı kültürüne ve modern bilimsel kaynaklara, hem de temel İslami ve tasavvufi kaynaklara hakim olmak suretiyle ihtisasını emsallerinden farklı bir boyuta taşımıştır.

Bu çok yönlülük, yüksek ihtisas ve derinliğine rağmen Prof. Frager, kitabını çok sade, anlaşılır bir dille kaleme almış, bize yabancı olmayan bir anlatım ve tasavvufi menkıbelerle süsleyerek anlaşılırlığı arttırmıştır. Kur’an’dan, Mevlana’dan, Yunus’dan, Gazali’den alıntılar yanında; psikolog-dervişliğin birikimi olan özgün tesbitler dikkate değer, ufuk açıcı ve kendimizi tanımamızı kolaylaştıracak nitelikte.

Kitabın içeriğine girmeden önce, eserin Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi tarafından tavsiye edildiğini bir defa daha hatırlatırken, Kritik ve Analitik Düşünmenin de Hocaefendi’ nin önemle üzerinde durduğu özgün tavsiyelerinden birisi olduğunu vurgulamak isterim. Kritik Analitik Düşünmenin gelişmesine katkı sağlayacak önemli faaliyetlerden birisi de eleştirel (kritik) okumadır. Bilgi ve düşünce seviyemizi sürekli yükseltebilmek için önce okuma alışkanlığımızı geliştirmeye bununla beraber eleştirel okuma ve kritik analitik düşünme becerimizi arttırmaya çalışmamız gerekiyor.

Birçok gayretli arkadaşımın, Kalp, Nefs ve Ruh kitabını satır satır altını çizerek okuduklarına şahidim.
Ziyaret ya da programlar vesilesiyle gittiğim illerde genellikle arkadaşlara bu kitabı duyup-duymadıklarını, okuyup-okumadıklarını soruyorum. Az sayıda arkadaşın Kalp, Nefs, Ruh kitabından haberdar olduğunu, çok azının da bu kitabı okuduğunu üzülerek öğreniyorum. Arkadaşların çoğunlukla tasavvufi konularda bilgi edinme ihtiyacını, hele de sohbet ihtiyacını dillerinden düşürmemeleri, durumu daha da üzücü hale getiriyor.

Bir arkadaşımın kitaptan en çok dikkatini çeken tesbitlerden biri olarak ifade ettiği gibi; bazı “manevi beslenme iştahlarını kaybetmişler”(s.116) ellerinde mevcut ve hemen uzanarak ulaşabilecekleri tavsiyeli nimetlerin kıymetini ve de neyi aradıklarını bilmeksizin süregelen bir şükürsüzlük içinde açlık çekmeye devam ediyorlar.

Bu kitabı okuyan bazı arkadaşların ise; içerikte ufak, tefek konulara takıldıklarını işitiyorum. Eleştirel okuma ile konuları ayıklama gayreti; kitaplardan, makalelerden, olaylardan, haberlerden istifade etme, faydalı bağlantılar kurma ve yeni fikirler geliştirme çabamızın önünde engel teşkil etmemelidir. En nefis (kitabın adındaki nefs değil-ama yine de onunla alakalı olabilir-) meyvelerin, leziz gıdaların bile, iştahla yediğimiz halde vücudumuzda sindirilerek ihtiyacımız olan kısımların alındığı, diğerlerinin atıldığı gibi, kitapların da iyi anlaşılması ve istifade edilmesi için sindirilerek okunmasında yarar var. Bu yazı da aslında bir “Kritik Analitik Okuma” ya da “Tenkidî ve Tahlilî Okuma “ denemesinin notları sayılabilir. Şu kadar ki, ben yapabildiğim tahliller neticesinde “kritiği-tenkitleri” kendim(iz)e yönelttim.

Bu yazıyı okuyanları, kitabı okumaya yönlendirecek tarzda, bir tatlının lezzetini tarif kabilinden yazdıklarımızın yanında, bizzat tatlı kutusundan birkaç küçük dilim ikram etme niyetiyle: Buyurun hep beraber kendimizi tanımaya!

(Başlıklar ve parantez içi ilaveler bendenize ait olup, enfes bir tatlıyı çok sayıda kişiye ikram ederken fazla denk düşmese de kullanılan plastik tabak ve çatal misali, pratik faydası itibarıyle hoş görüle)

***

POZİTİF EGO-NEGATİF EGO AYIRIMI

Pozitif ego bize hizmet eder ve hedeflerimize ulaşmamıza yardım eder. Negatif ego ise; şişirilmiş bir öz-değer, ben merkezlilik, yaşama egoistce bir yaklaşım hissi sergiler. Sürekli olarak bizi kendisine hizmet ettirmeye çaba gösterir. Tıpkı bizi taşıması gerekirken, bizim sırtımızda taşıdığımız eşek gibidir. s.33

(Bir eşeğin sırtında ağır aksak yol mu alıyoruz, yoksa sırtımızda bir eşek var da, ağırlığından olduğumuz yerde çakılıp kalmış mıyız?)

TASAVVUF VE GÜNÜMÜZ DÜNYASI

Tasavvuf, günümüz dünyası açısından çok değerlidir;çünkü bütün insanlar ve bütün kültürler için manevi bir disiplin olma vasfına haizdir.s. 38

(Tasavvufi ögeleri farklı bir dille sunan bilgelik, koçluk ve kişisel gelişim akımlarının ve kitaplarının Batı’da dolayısıyla ülkemizde çok tutulmasının izahı bu olsa gerek.Bu durum ise bize tasavvufu özümseyip yeni bir dil,yaklaşım ve anlatımla ortaya koyma ihtiyacını gösteriyor.)

NEFSİN EĞİLİMLERİ

Nefsin kökü hem beden hem de ruhta olduğu için,hem maddi hem de manevi eğilimlere sahiptir.Başlangıçta maddiyat hakimdir;nefs dünyevi zevklere ve ödüllere düşkündür…Nefs dönüştükce,daha çok Allah (C.C)’a yaklaşır ve dünyaya bağlılığı azalır.s.71

(Demek ki, nefsin ruh kökünü keşfedip biraz da bu cenahı beslemek gerekiyormuş)

http://www.hayatname.com/dergi/kalp-nefs-ve-ruh/

***

"İki Başlı Adam" Şeyh Ragıp (Robert Frager) İle Röportaj

viewtopic.php?f=44&t=1908&p=5009&hilit=Frager#p5009


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye