Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: UTANIN !...
MesajGönderilme zamanı: 19.06.09, 14:15 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 17.12.08, 16:48
Mesajlar: 237
Güncel Haberler


UTANIN !... / www.semazen.net

Uygunsuz yerde ve üstelik samba dansçılarının ardından sema gösterisi büyük tepki çekti
17 Haziran 2009

BÖYLE SEMA YAPANLARI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Antalya'nın Kemer ilçesindeki festivalde yapılan dans gösterisinde, samba gösterisinin ardından sema gösterisi sunulmasıyla ilgili olarak, ''Etkinliği düzenleyenden çok orada sema yapan kişileri kınıyoruz. Çünkü, gerçek sema eğitimi almış semazenler, nerede ve hangi şartlarda sema yapılacağını bilmek zorundadırlar” dedi.



SAMBA VE SEMAYI BİR GÖRENLERE DUYURULUR

Sema bir folklor ve dans olmadığı için bu tür yerlerde sema yapan ya da dönen kişilerin sambacılardan da bir farkı olmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Samba ve semayı bir görenlerin, kültürel birikiminden de şüphe etmek gerekir. Bu çerçevede, biz Mevlana'nın sadece sema ile anılmasından ve semanın da uygun olmayan bu tarz etkinlikler çerçevesinde kullanılmasından artık bıktık” diye konuştu.



MÜLKİ AMİR VE YEREL YÖNETİCİLER DİKKATLİ OLMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de sema ayininin bir insanlık mirası olduğunu ve Birleşmiş Milletler tarafından korunma altına alınan kültürel bir varlık olduğunu söyledi. Akyürek, bu konuda bakanlığın yayımladığı genelgenin tüm Türkiye'de hassasiyetle uygulanmasının takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, mülki amirlerin ve yerel yöneticilerin bu konuda dikkatli olmaları istedi.



Semanın uygun olmayan etkinlikler çerçevesinde kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Nuri Şimşekler, “Gerçek sema eğitimi almış semazenler, nerede ve hangi şartlarda sema yapılacağını bilmek zorundadırlar” dedi



Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Antalya'nın Kemer ilçesindeki festivalde yapılan dans gösterisinde, samba gösterisinin ardından sema gösterisi sunulmasıyla ilgili olarak, ''Etkinliği düzenleyenden çok orada sema yapan kişileri kınıyoruz'' dedi. Şimşekler, 2003 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO), Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı 32'nci konferansında, ''Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Sözleşmesi''ni imzaladığını anımsattı.



Bu sözleşme çerçevesinde, 2005 yılında sema ve Mevlevi müziğinin de baş yapıt olarak bu kapsama alındığını belirten Nuri Şimşekler, ''Türkiye de 19 Ocak 2006'da 5448 sayılı Kanun ile bunu onayladı. Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, 22 Eylül 2008'de, (Mevlevilik ve Sema Törenleri) hakkında 4 maddelik bir genelge yayımladı'' diye konuştu.



''SAMBACILARDAN FARKLARI YOK''

Genel anlamda semanın her yerde yapılmaması ve ehil kişiler tarafından gerçekleştirilmesi konusunda tüm Valiliklere ve belediyelere söz konusu genelgenin gönderildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, şunları kaydetti: ''Bu genelgenin birinci maddesine göre, izleyicinin (Sema töreni izlemekten başka bir amaçla bulunduğu, yapılacak programı dikkatle izleyip algılayamayacağı ortamlarda sema yapmak, bu kültürün doğasına ve özgün niteliklerine uygun değildir) maddesine binaen, Antalya'nın Kemer ilçesinde 6. Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali adı altında yapılan etkinlikte, semanın da icra edilmesi, bu genelgeye aykırıdır. Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, etkinliği düzenleyenden çok orada sema yapan kişileri kınıyoruz. Çünkü, gerçek sema eğitimi almış semazenler, nerede ve hangi şartlarda sema yapılacağını bilmek zorundadırlar. Sema bir folklor ve dans olmadığı için bu tür yerlerde sema yapan ya da dönen kişilerin sambacılardan da bir farkı yoktur. Samba ve semayı bir görenlerin, kültürel birikiminden de şüphe etmek gerekir. Bu çerçevede, biz Mevlana'nın sadece sema ile anılmasından ve semanın da uygun olmayan bu tarz etkinlikler çerçevesinde kullanılmasından artık bıktık.''



SEMADAN ÇOK ANLATTIĞI ŞEY ÖNEMLİ

UNESCO'nun ''Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Sözleşmesi''nin 11, 13 ve 14'üncü maddelerinin bazı fıkralarına göre, semanın korunması, özgün ve geleneksel olarak yaşatılması konusunda yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğunu kaydeden Şimşekler, ''Mevlana'yı sadece semaya hapsetmek, okyanus ortada dururken bir bardak suyla yetinmek gibidir. Mevlana sadece semadan ibaret değildir. Günümüzde yapılan semadaki amaç, bu eşsiz görsellikten yaralanarak, günümüz insanına Mevlana'nın fikirleri ve öğretilerinin anımsatılması olabilir'' şeklinde konuştu.



''MÜLKİ AMİRLER VE YEREL YÖNETİCİLER DAHA DİKKATLİ OLMALI''

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise sema ayininin bir insanlık mirası olduğunu ve Birleşmiş Milletler tarafından korunma altına alınan kültürel bir varlık olduğunu söyledi. ''Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Sözleşmesi'' listesinin en başında semanın yer aldığını hatırlatan Akyürek, ''Bunun anlamı şudur; Semanın tarihteki kurallarıyla ve konumuna uygun olarak, şartlarına uygun şekilde yapılması gerekir. Sema ayinin şartlarına uygun olmayan ortamlarda, şekillerde ve kişilerce yapılmasını yanlış buluyoruz'' ifadelerini kullandı. Tahir Akyürek, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığının yayımladığı genelgenin tüm Türkiye'de hassasiyetle uygulanmasının takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, mülki amirlerin ve yerel yöneticilerin bu konuda dikkatli olmaları ve bu insanlık mirasının korunmasına özel önem göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.



Kültür Bakanlığı Genelgesi >>>







Konu olan Kemerdeki Festivalin Haberin Basında yansıması:



Antalya Kemer'de düzenlenen Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali'nde yapılan gösteriler de önce samba dansçıları sahneye çıktı ardından semazenler...

Kemer'in MHP'li belediyesi tarafından düzenlenen festivalde sahneye ilk olarak yarı çıplak sambacılar çıkartıldı. Aynı sahneye bu defa İlahiler eşliğinde sema gösterisi yapan semazenler çıktı. Aynı sahnede peşpeşe iki farklı gösterinin sahnelenmesi tepkilere neden oldu.

Kemer Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Gül, böyle bir festival düzenledikleri için mutlu olduğunu söyledi. Tepkilere anlam veremediğini belirten Gül, "Kemer'in adını dünyaya duyurmuş olduk. Bu bir festivaldir, festivalin içinde bunlar da olur" dedi. Başkan Gül, bir süre önce müstehcen olduğu gerekçesiyle yerinden kaldırılıp tepkiler üzerine tekrar konulan "Aşk Yağmuru" heykeliyle gündeme gelmişti. (www.stargundem.com)





Semazen'in Notu: Vay Garib Ülkem...

Buradan Unesco Türkiye Temsilciliğine, Kültür Bakanlığı ilgililerine ve MHP Genel Başkanlığına bu festival (!)'in müsebbibi olan Kemer Belediye Başkanını şikayet ediyoruz.

İsim duyurmak için başka değerlerinizi de kullanacakmısınız acaba?





Kemer Belediyesi Telefon ve Mail adresi:

Tel.0 242 814 15 03 Fax. 0 242 814 11 07
info@antalya-kemer.bel.tr


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye