Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Asım Yenihaber: Kürtçülük Türkçülüğe hizmet ediyor!
MesajGönderilme zamanı: 23.12.10, 11:03 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 06.01.10, 09:39
Mesajlar: 92
Kürtçülük Türkçülüğe hizmet ediyor!

Asım Yenihaber


Yeni Akit
2010-12-23

Son günlerdeki stalinist fakat etnik Kürtçü dalga giderek zayıflayan Türkçülük damarlarını açmaya başladı. MHP’ye bir seçimlik daha elverişli malzeme çıktı.

Kürtçülük kesin olarak etnik bir hareket. Fakat Türkçülük asla tamamen etnik bir hareket olmadı, olamazdı. Türkçülüğün 20. asrın başındaki ideologu, Türkçülüğün Esasları kitabının yazarı Ziya Gökalp etnik olarak Türk mü idi? Buna zamanın Kürtçüleri karar versinler!
Daha birçok Türkçü’nün etnik anlamda Türk sayılamayacağını erbabı bilir.

Türk olmak hiçbir zaman etnik bir anlam taşımadı. İnsanlar kendi iradeleri ile Türklüğü seçebilir. Nitekim Türkiye’nin dört bir tarafına dağılmış olan etnik topluluklar, kendilerini etnik aidiyetleri yanında Türk olarak da tanımlıyorlar. Evlerinde veya kendi aralarında dillerini konuşsalar bile, işlerini, eğitimlerini Türkçe ile görüyorlar.

Bir Laz, Gürcü, Arnavut, Çerkes, Boşnak... adını bir çırpıda sayabileceğimiz veya sayamayacağımız çok sayıda etnik topluluk, Türk kavramı içinde kendilerini görüyorlar ve bu onların aynı zamanda Laz, Arnavut, Gürcü vb. olmasına engel olmuyor.

Kürt olmak ise, ancak etnik tanımlamalar içinde mümkün. Bir Türk, Gürcü, Çerkes bu durumda istese de Kürt olamaz.

Kürt etnik grubundan olanlar “Türk” olabilir mi? Elbette olabilir ve muhtemelen çok sayıda Kürt asıllı vatandaş, kendini Türk kimliğinin bir parçası olarak görüyor ve bu onların Kürtlüğüne halel getirmiyor.
Türkçe’nin yanında Kürtçe’nin resmi- gayri resmi alanlarda kullanılması yönündeki etnikçi hareketin kıymeti harbiyesi ne olabilir?

Birinci husus: Kürtçüler dışındaki Türkiye halkının Türkçe’ye muhabbetini artırır!
İkincisi: Bunun bölücülük maksadıyla kullanılması Kürtçülük açısından beklenen sonuçları vermeyebilir.
Manavda “hıyar”a “xiyar”, “patlıcan”a “badılcan” veya “balcan” yazmakla ne yapılmış olunuyor? Türkiye’de hıyarın veya patlıcanın böyle etiketlere ihtiyacı yok! Hıyara xiyar yazmakla hıyarlıktan çıkmıyor!
Mesele şu: Bu etiketlerin Türkçesi mi, Kürtçesi mi okunur?
Bir sebükmağz “Türkler Türkçesini, Kürtler Kürtçesini okur” diyebilir.
Kürtler için Paris’te imal edilmiş Latin asıllı alfabeyi kaç Kürt biliyor?
Kaç Kürt bu alfabe ile okur yazar?
Diyarbakır’ın küfürbaz belediye başkanı, “oğlum anaokuluna gittikten sonra benimle Kürtçe konuşmuyor” diyor!
Hiç merak etmesin, Kürt vatandaşlar da başkanın oğlu gibi, Türkçe tabelaları okumaya devam edecekler.
Peki, Kürtçe ile günlük hayat dışında nasıl bir iletişim hayatı kurulabilir?
Kürtleri Kürtçe’ye mahkûm etmek, onların ufuklarını daraltmaktan başka bir işe yaramaz.
Kürtçe, şifahi (sözlü) kültürü çok zengin, fakat yazılı kültürü zayıf bir dil. Geçmiş yüzyıllarda yazılmış bilinen Kürtçe eserler iki elin parmaklarını pek fazla geçmiyor.

Modern dönemde Kürtçe şiir, hikâye, roman deneyen yazarlar var. Bu çaba da olumlu. Fakat, kısa zamanda binlerce şiir kitabı, hikayesi, romanı olan bir Kürtçe edebiyat oluşturmak imkansız. Mehmet Uzun’un geçen yıllarda yayınlanan romanından sonra kaç Kürtçe roman yayınlandı? Kürtlerin de çok iyi bildiği bir dille Türkçe ile, bu yıl 500’den fazla roman yayınlandı! Bunun şiiri, hikayesi, diğer türleri de var. Son yıllarda 30 binden fazla Türkçe kitap basılıyor, bir sene içinde.

Kürtleri Türkçe’den mahrum etmek, Kürtçeyi siyasileştirmek onlara yapılacak en ağır haksızlıklardan biri. Türkçe eserleri ile edebiyatımıza mal olmuş çok sayıda etnik olarak Kürt şahsiyet var. Kürtler onların eserlerini okumaktan bile mahrum olacaklar.

Türkiye’de yazılı kültür olarak Türkçe ile rekabet edebilecek tek dil Arapça. Malum Türkiye’de ana dili Arapça olan topluluklar da var. Neden onlar Arapça üzerinde ısrar etmiyorlar?

Türkiye’de Türkçe tabii olarak ortak iletişim dilidir. Türkçe’nin dışına çıktığınızda ortak iletişim alanının da dışına çıkmış oluyorsunuz. Elbette Arapça’yı, Kürtçe’yi veya bir başka dili çok iyi bilmek arzusunda kötü bir yön yok. Bunu siyasi bir çerçeve içinde yapmanın, maliyetleri var. O maliyete katlanan Türkçe’yi ihmal edebilir!


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye