İşte MİT'in The Cemaat raporuErdoğan’ın talimatıyla hazırlanan MİT’in yeni cemaat raporuna göre ’Cemaatin’ sermayesi 150 milyar dolar.
Aydınlık, 2 gündür duyurusunu yaptığı 'MİT'in Cemaat Raporu'nu yayınladı. Raporda cemaat ile ilgili çok detaylı bilgilere yer veriliyor. MİT, haberle ilgili yaptığı açıklamada haberin hayal ürünü olduğunu, böyle bir raporun hazırlanmadığını söyledi. Böyle bir raporun hazırlandığını birkaç ay önce Taraf'ın polis yazarı Emrullah Uslu da söylemişti.
İşte Aydınlık'tan çok konuşulacak o haber.
***
‘Cemaatin sermayesi 150 milyar dolar’Aydınlık, MİT’in hazırladığı “Fethullah Gülen Cemaati” raporuna ulaştı. MİT, cemaatin sermayesinin 150 milyar dolar olduğunu ve 65’i büyük olmak üzere 700 şirket tarafından desteklendiğini belirtiyor. Rapor Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla hazırlandı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Fethullah Gülen’in önderliğini yaptığı cemaat hizmet hakkında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir rapor hazırladı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından Başbakan Erdoğan’a sunulan raporda, ekte cemaat hakkında bilgilerin yer aldığı 40 klasörün daha sunulduğu belirtiliyor.
MİT’in hazırladığı raporda, “150 milyar dolara ulaşan cemaat sermayesinin Fethullah Gülen cemaatinin destekleyicilerine ait olduğu belirtiliyor. Büyük bölümü kayıt dışı olan bu sermayeyi, cemaatin kontrolündeki şirketler elinde tutuyor. Bu şirketlerin yıllık iş hacmi ise 7 milyar doları aşıyor.” deniliyor. Bazı gazete, televizyon, dershane ve finans kuruluşlarının ismi verildikten sonra, “Cemaat, 65’i büyük kuruluş olmak üzere 700 şirket tarafından desteklendiği” ifadelerine yer veriliyor.
MİT'in Cemaat raporundan
- 65'i büyük kuruluş olmak üzere 700 şirket tarafından destekleniyor.
- Cemaatin sermayesi 150 milyar dolar.
- Yıllık 7 milyar dolar iş hacmine sahipler.
- Yönetici kadro çerçevesinde 4 bin 800 kişi takibe alındı.
- Cemaatin kurmayları hakkında dosya hazırlandı.
- 4 politikacı, 5 TSK mensubu, 173 emniyet ve 23 MİT mensubu cemaatin kurmayları arasında.
Bakanlık ile ortak
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Başbakanlığa" hitabıyla başlayan bir sayfalık önyazıda, raporun Başbakan Erdoğan'ın şifahi emirlerinin alınması üzerine 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren özel çalışma başlatıldığına dikkat çekiyor. Aynı yazıda bu çalışmanın, ilgili kurum ve bakanlıklar ile ortak program hazırlanarak araştırmaların yapıldığı bilgisi veriliyor.
MİT Müsteşarı Fidan'ın bu ön yazısından sonra rapor başlıyor. Raporun 'giriş' bölümünde, "Devlet kadrolarında göreb yapan Fethullah Gülen Cemaati görevlileri ve bu cemaate çok yakın bazı görevliler hakkındaki tepki ve tartışmalar, siyasi zeminde de etkili şekilde işlenmektedir" deniliyor. Ardından, "Olaylar giderek kendi boyutlarını aşmaktadır. Bu konular, siyasi, sosyal, güvenlik ve psikolojik açıdan Türkiye gündemindeki en ağırlıklı konu haline gelmiştir" denilerek giriş bölümü noktalanıyor.
"Gülen devlete meydan okuyor"
Rapordan, Fethullah Gülen'in kendisine ait herkul.org sitesinde yaptığı konuşmaların incelendiği anlaşılıyor. Gülen'in bu kouşmaları "devlete meydan okuma" olarak rapor edildi. Gülen'in konuşmaları MİT raporuna şöyle yansıdı:
"Her an ölüm tehdidi altında olduğunu, bu yüzden ABD'den ayrılmayacağını, yaptığı mücadelede dava arkadaşlarına danışmadan karar veremeyeceğini, bahse konu çağrının ise, bunun kendisine karşı hazırlanan bir komplo olabileceğini, hususlarına anlaşılabilinir bir üslupla devlete ve devlet yetkililerinegüvenmediğini, devletimiz suçlayarak meydan okuyan görüşlerini açıkça ifade etmiştir."
Cemaat kurmayları dosyası hazırlandı: Cemaat MİT'te de var!
MİT tarafından cemaate parasal destek sağlayan şirketler, vakıflar ve eğitim kurumları mercek altına alındı. Bu kurumların şirket yönetimleri, Türkiye çapında yayıllan şubeleri incelendi. Ayrıca yurt dışında da cemaate destek sağlayan şirketler tek tek tespit edildi. Özellikle Orta Asya'da farklı ülkelerde bulunan kurumların para hareketleri ve yöneticileri hakkında dosyalar hazırlandı.
MİT, cemaatin yönetim ilişkilerini gösteren bir şema hazırladı. Cemaatin yönetici kadrosu çerçevesinde 4 bin 800 kişi takibe alındı.
"Cemaatin Kurmayları" olduğu tespit edilen, 4'ü politikacı 2314'ü işadamı, 171'i eski ülkücü, 5'i TSK mensubu, 173'ü emniyet mensubu, 47'si din adamı ve 23'ü MİT mensubu olan isimler hakkında dosyalar var.MİT NE DEDİ
Milli İstihbarat Teşkilatı: Cemaat raporu haberi aleyhimize yürütülen çalışmalar doğrultusunda kasıtlı hazırlanmıştır.
MİT, “Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla bir cemaatle ilgili rapor hazırlandığı’’ iddialarını yalanladı. MİT’ten yapılan yazılı açıklamada, dün bir yayın organında “İşte MİT’in Yeni Cemaat Raporu’’ başlığıyla yayınlanan haberlerin, tamamıyla hayal ürünü olduğu ifade edildi ve kurum tarafından hazırlanan böyle bir rapor bulunmadığı belirtildi.
‘Gerekli hukuki işlemi başlatacağız’
Açıklamada, “Söz konusu haberin, dünyadaki ve özellikle bölgemizdeki sıcak gelişmelerle ilgili olarak belirli çevrelerce teşkilatımız aleyhine yürütülen çalışmalar doğrultusunda kasıtlı hazırlandığı ve servis edildiği değerlendirilmektedir’’ ifadelerine yer verildi. MİT, konuyla ilgili gerekli hukuki girişimlerin başlatılacağını da duyurdu.
***
Gülen Cemaati’nin para kaynakları Aydınlık'ın, Cemaat raporu olay yarattı. MİT yalanladı, Zaman sert tepki gösterdi... Ama Aydınlık şok iddiasını devam ettirdi. Dün ilk bölümü yayınlanan ancak günler önesinden itibaren duyurusu yapılan haber hakkında MİT'in yayın durdurma kararı aldırmaması ve sadece haberi yalanlaması ise dikkat çekti.
"İŞTE MİT'İN THE CEMAAT RAPORU HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Aydınlık gazetesi tüm yalanlamalara rağmen Erdoğan'ın talimatıyla MİT tarafından Gülen Cemaati'ni konu alan bir çalışma yapıldığı yönündeki haberine bugün de devam etti. Aydınlık, MİT'in cemaati mercek altına aldığı iddia ettiği raporun ikinci bölümünü yayınladı.
İŞTE O HABER
Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan 'MİT'in Fethullah Gülen raporu' -2
'Şirketler Gülen'in icazetiyle kuruluyor'
Cemaatin "Türkiye genelinde 210'den fazla özel okul, binlerce ışık evi, 460 dershane ve kurs, 500 öğrenci yurdu bulunuyor. Bunun yanı sıra Türk Cumhuriyetleri'nden Kanada'ya, Nijerya'dan Singapur'a uzanan 134 ülkede toplam 400 özel okul, bu ülkelerde 38 öğrenci yurdu, 13 üniversiteye hazırlık kursu ve on binlerce öğrencisi var"
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla MİT tarafından hazırlanan "Fethullah Gülen Cemaati" raporunda cemaatin para kaynakları, destek veren şirketler, şirket yöneticileri ve eğitim kurumları takibe alındı. Raporda şöyle denildi: "Eldeki bilgi ve belgeler ışığında, kayıt içi olmakla birlikte, kontrol dışı kalan cemaat şirketleri, kuruluşları hakkında izleme ve inceleme başlatılmıştır." MİT raporunda, şirketlerin Gülen'in icazetiyle kurulduğunu saptıyor!
CEMAATİN EĞİTİM KURUMLARI
MİT'in Cemaat raporunun "Eğitim Kurumları" başlıklı bölümünde, cemaate bağlı eğitim kurumları tek tek sıralanıyor. Ardından Cemaatin bu kurumlarının toplam bir dökümü yapılıyor: "Türkiye genelinde 210'den fazla özel okul, binlerce ışık evi, 460 dershane ve kurs, 500 öğrenci yurdunun yanısıra Türk Cumhuriyetleri'nden Kanada'ya, Nijerya'dan Singapur'a uzanan 134 ülkede toplam 400 özel okul, bu ülkelerde 38 öğrenci yurdu, 13 üniversiteye hazırlık kursu ve on binlerce öğrencisi var."
MİT, raporunda bu eğitim kurumlarındaki görevlileri, ücretlerini ve okulların mali portresini de saptıyor: “Cemaate bağlı bu eğitim kurumlarında 7 binden fazla öğretmen, 1000-3000 dolar karşılığı görev yapıyor. Gülen’in “Altın Nesil” yetiştirme iddiasıyla yola çıkarak açtığı okulların mali portresi ise 5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.”
CEMAATİN SERMAYESİ
Mit raporunda sigorta, finans ve işadamlarının kurduğu derneklere geniş yer veriliyor. Bu kurumların yönetim kurullarında bulunan isimler hakkında değerlendirmeler yapılarak, şirketlerin kuruluş yıllarından bugüne kadar elde ettikleri sermaye rakamlarla ifade ediliyor.
Raporda şirketlerle ilgili, “150 milyar dolara ulaşan cemaat sermayesinin Fethullah Gülen cemaatinin destekleyicilerine ait olduğu belirtiliyor. Büyük bölümü kayıt dışı olan bu sermayeyi, cemaatin kontrolündeki şirketler elinde tutuyor. Bu şirketlerin yıllık hacmi ise 7 milyar doları aşıyor.” İfadelerine yer verildi.
MİT, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla hazırladığı Cemaat raporunda, vakıflara da mercek tutuyor: Raporda “Bu vakiflar gelir, veraset, intikal, emlak, gümrük vergileri ve harçlardan muaf tutuluyor.” deniliyor.
CEMAATİN VAKIFLARI
Cemaatin en büyük vakfı mütevelli heyeti MİT tarafından tespit ediliyor. Bu vakfın 1972 yılında İzmir’de bir evde kurulduğu belirtildikten sonra şöyle deniyor: “300 gayrimenkul, 46 yurt, 16 dersane, işyeri, arsa, otel ve lokanta gibi yerlerle cemaate en büyük parasal desteği sağlıyor.”
Ayrıca raporda, “vakıflar teşvik kredileri kullanıyorlar” denilerek, vakıflardaki bütçelerin milyonlarla ölçüldüğü belirtiliyor. (Aydınlık)
KAYNAK:
http://www.odatv.com/n.php?n=gulen-cema ... 1108121200