Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 4 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: sağlık'ta güncel haberler..
MesajGönderilme zamanı: 18.05.09, 17:12 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 20.12.08, 03:44
Mesajlar: 190
rahat uyku?
işte rahat bir uyku için yapmanız gerekenler..

Türk Uyku Tıbbı Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, ``Kafein, sigara, alkol, kullanımı uykuyu bozmaktadır. Uyku saatinden 4-6 saat önce bunların alımını kesin`` dedi.

Prof. Dr. Karadeniz, uykunun günlük yaşamın bir süre için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman olmadığını, zihinsel ve fiziksel sağlığı her gün yenilemek için önemli ve yaşamın üçte birini kapsayan aktif bir dönem olduğunu bildirdi.

Uyku bozukluklarının, trafik kazalarına ve mesleki kazalara neden olabilmesi nedeniyle bir halk sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, iyi bir uyku hijyeninin kişinin uykusunu düzeltebildiğini söyledi.

Kişilerin yalnızca uykuları geldiği zaman uyumaya çalışmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, şöyle devam etti:

``Eğer uyuyamıyorsanız, yataktan kalkın ve uykunuz gelinceye kadar yatağa dönmeyin. Uyku saatlerinizin değişmemesine dikkat edin. Hafta sonları ve tatiller de dahil hep aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya özen gösterin.``

Yatak odasının sadece uyumak amaçlı kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, sağlıklı ve kaliteli bir uyku için şu önerilerde bulundu:

``Yatak odanızda loş ışık kullanın, sessiz bir ortam oluşturun. Yatak odanızın aşırı sıcak veya soğuk olmasından kaçının. Gece uyumakta güçlük çekiyorsanız gündüz uykusundan kaçının. Eğer gündüz çok uykunuz gelirse saat 15.00`den önce ve bir saatten az uyuyun. Kafein, sigara, alkol, kullanımı uykuyu bozmaktadır. Uyku saatinden 4-6 saat önce bunların alımını kesin. Uykudan önce ağır yemek yemeyin. Ancak açlık uykunuzu kaçırıyorsa hafif atıştırabilirsiniz. Düzenli olarak spor yapın, ancak en geç uyku saatinden 6 saat önce spor aktivitesini tamamlamış olun. Günlük stresiniz uykunuzu kaçırıyorsa uykudan önce başka odada ertesi günün planını yapın ve sorunlarınızı yazarak çözmeye çalışın. Yatağa yattığınızdan itibaren bunları düşünmeyin. Kendinize uygun bir gevşeme tekniği bulmaya çalışın.``

Uykuya dalmayı kolaylaştırmak için başka bir odada kitap okumak, müzik dinlemenin yardımcı olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, ``Eğer bunları denemenize rağmen şikayetleriniz geçmiyorsa ve 4-6 haftayı geçen bir uykusuzluğunuz varsa uyku merkezine başvurmanız önerilmektedir`` dedi.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: vitamin almak gereksiz..
MesajGönderilme zamanı: 18.05.09, 17:25 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 20.12.08, 03:44
Mesajlar: 190
Yapılan araştırmalarda hastalık riskini azaltmadığı, erken ölümü de engellemediği ortaya çıktı.

"Sağlık sigortası" olarak düşünülen multivitamin takviyesinin hiçbir yararı olmadığı bildirildi.

Vitaminlerle ilgili yapılan bugüne kadarki en kapsamlı araştırmada, yaşları 50 ile 79 arasında değişen 162 bin Amerikalı kadının vitamin alma alışkanlıklarıyla, sağlık durumlarına bakıldı.

Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, avuç dolusu vitamin alan kadınlarda kanser ve kalp hastalıkları riskinde azalma olmadığı, vitaminlerin, erken ölümü de engellemediği belirlendi.

Independent gazetesindeki habere göre, araştırma kapsamına alınan ve yüzde 41’i 15 yıl boyunca düzenli olarak vitamin kullanmış olan kadınlar arasında 10 bin kanser, 9 bin kalp ve 10 bin ölüm vakası görüldü ve "vitamin alanlarla almayanlar arasında hastalık ve ölümler açısından fark olmadığı" saptandı.

Araştırmanın başkanlığını yürüten Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezinden Marian Neuhouser, "Şaşırtıcı biçimde, multivitaminlerin yaygın kanser türlerine yakalanma riskini azaltmadığını ve kalp hastalığı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gördük" dedi.

Sağlıklı beslenen insanların yiyeceklerden gerekli tüm vitaminleri zaten aldıkları hatırlatılarak, fazla vitaminin vücuttan atıldığı belirtildi.

Yeshiva Üniversitesinden Prof. Dr. Sylvia Wassertheil-Smoller, "bulgularımıza göre, burada tanımlanan kadın tipine giriyorsanız ve aslında iyi besleniyorsanız, multivitamin almanıza gerek yok" dedi.

Araştırmacılar, kadınlar arasındaki vitamin kullanımının erkeklerden daha yaygın olduğunu ve 30 yaşından sonra vitamin kullanan kadınların oranının arttığını bildirdiler.

Amerikalıların yarısı, daha sağlıklı olmak ve uzun yaşamak için vitamin takviyesi alıyor ve yılda bu haplara 20 milyar dolar harcanıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre de yetişkinlerin yüzde 31’i vitamin hapı kullanıyor. İngiltere’deki vitamin pazarının da yılda 330 milyon sterlin olduğu tahmin ediliyor.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: sigara
MesajGönderilme zamanı: 18.05.09, 17:27 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 20.12.08, 03:44
Mesajlar: 190
Sigara, savunma sistemini felç ediyor
Sigaranın, solunum sisteminde akciğerlere mikrop, virüs, bakteri girişini engelleyen 'slia'ları çalışamaz hale getirdiği bildirildi. Slialar, süpürge vazifesi görüyor ve vücuda giren zararlı zerrecikleri dışarıya atıyor.

4 binden fazla zehir ve 50'den fazla kanserojen madde içeren sigara dumanı ise sliaların genetiğini bozuyor. Böylece zararlı maddeler önce akciğere, oradan da diğer organlara yayılıp asılı vaziyette kalıyor. Bu mikroplardan kurtulmak isteyen bağışıklık sistemi devamlı çalışmak durumunda kalıyor ve vücudun yükü artınca da direnci azalıyor ve yorgun düşüyor.

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'nden Dr. Ersin Çevikalp, bazı insanların sigara içince teselli bulduğunu, onunla dertleştiğini sandıklarını vurguladı. Birçok kişinin de boşluk doldurmak için sigara içtiğini ifade eden Dr. Çevikalp, bağımlılık durumundaki bu kişilerin sigarayı bıraktığında boşlukta kalacağı endişesiyle sıkıntı yaşadıklarını, bunalıma girdiklerini kaydetti.

MUSTAFA YÜKSEL


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
 Mesaj Başlığı: portakal suyu
MesajGönderilme zamanı: 18.05.09, 17:36 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı
Moderator
Kullanıcı avatarı

Kayıt: 20.12.08, 03:44
Mesajlar: 190
[color=#FF8000]Dünyanın en çok içtiği portakal suyu Türkiye'de ilk altıya bile giremiyor
Dünyanın vazgeçemediği meşrubatlardan portakal ve elma suyu, Türkiye'de 'en fazla içilenler' listesinde ilk 6'ya bile giremiyor. Dünya genelinde pek rağbet görmeyen şeftali ve vişne ise Türklerin en çok tükettiği içecekler arasında yer alıyor.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED)'nin verilerine göre şeftali nektarı, Türkiye'de içilen tüm nektarların yüzde 35'ini oluşturuyor. Meyve suyu tüketimi, kişi başına yıllık 10 litreyi buluyor. Satışlar en çok Marmara, en az ise Doğu Anadolu'da gerçekleşiyor.

MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, portakal ve elma suyunun dünyada gördüğü itibarı meyve zengini ülkemizde görememesini, Türklerin çok farklı damak tatlarına sahip olmasına bağlıyor. MEYED'in rakamlarına göre Türklerin en çok sevdiği meyve nektarı olan şeftali, bir de İspanya'da ilgi görüyor. Türk halkının daha çok tatlı meyveleri sevdiğini anlatan Akdağ, Türkiye'de tercih edilen meyve sularının başında şeftalinin (yüzde 35,6) geldiğini söylüyor. Akdağ'ın verdiği bilgiye göre ikinci sırada vişne (yüzde 23,5), üçüncü sırada da kayısı (17,8) geliyor. Bu içeceklerden sonra en fazla, karışık meyve suları satın alınıyor. Elma ve nardan sonra da 7. sırada portakal yer alıyor.

ALMANLAR DÖRT KAT FAZLA TÜKETİYOR

Türkiye'de kişi başına düşen meyve suyu tüketim oranı her geçen yıl yükselmesine karşın henüz 10 litre civarında. Ancak Avrupa Birliği ülkelerinde bu, 23 litreyi buluyor. Almanya'da ise 40 litreye kadar çıkıyor. Tüketim, yüksek eğitim ve sanayileşme ile artış gösteriyor. Kişi başına tüketimin yılda 11 litreye ulaştığı Marmara'yı, Ege (9 litre ), İç Anadolu (7 litre), Akdeniz (5 litre) Karadeniz (4) ve Doğu Anadolu Bölgebi (2) takip ediyor.
[/color]


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 4 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye