|
Cezayir'de Hz.Peygamber'in resimlerine tepki
İslam Özkan / Dünya Bülteni
Cezayir'de Hz. Peygamber'in resimlerinin yer aldığı bir sufilikle ilgili kitap ülkede krize neden oldu.
29 Temmuz 2009
Sufilikle ilgili bir kitapta Peygamberin resminin yayımlanması, Cezayir'de krize neden oldu.
Cezayir'deki en yüksek dini heyet olan Yüksek İslam Konseyi, Pazartesi günü yayınladığı raporunda Hz. Muhammed'e (s.a.v) ait resimlerin bulunduğu "es-Sufiyye el-İrsu'l Müşterek" (Sufilik Ortak Miras) adlı kitabın piyasadan toplatılmasını istedi.
Yazar aynı zamanda ülkedeki Alavi tarikatının şeyhi Halid bin Tunus. Kitap ve içinde yayınlanan resimler, Cezayir'de ateşli bir tartışmanın kıvılcımını çakmış durumda.
Cezayir Alimleri Birliği, İslami mukaddesata hakaret içerdiği gerekçesiyle Cezayir yönetimini bu kitabın toplatılmasına davet etti.
ALAVİ TARİKATI YÜZÜNCÜ YILINI KUTLUYOR
Cezayir Alimler Birliği'nin bu daveti, Alavi Tarikatı'nın yüzüncü yılı kutlamalarına denk geldi. Tarikatın kurucusu Şeyh Ahmed Alavi, tarikatı 1909 yılında Cezayir'in Müsteğanem şehrinde kurmuş.
Yüksek İslam Konseyi, aynı açıklamada ülkedeki gerilimin sakinleşmesi için bu resmin kitaplardan kaldırılması gerektiğini açıkladı. Konsey açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Kitapta, bakanların hoşuna gitmeyen bazı resimlerin yer alması uygun olmamıştır. Peygamberimizle birlikte Adem'den itibaren bir çok peygamber, resul. melekler ve sahabeler bu resimlerle kişileştirilmiştir." Açıklamada İslam aleminin ezici çoğunluğunun bu tür bir duruma razı olmadığı da dile getirildi.
Aynı heyet bu tür resimlerin halk kitaplarında bulunan resimler olduğunu belirterek, bunların mesnet alınmasının mümkün olmadığını kaydetti. Konsey ayrıca, resimlerin bir kısmının çıplak ve müstehcenlikler içermesini de yadırgadığını ifade etti.
Ayrıca Konsey, kitabın içeriğine de itirazları olduğunu belirterek, kitaptaki temel tezin yeryüzündeki bütün dinlerin aynı kaynaktan çıktığının iddia edildiğini, bunun ise hanif olan İslam'ın temel ilkelerine ters düştüğünü dile getirdi. Konsey, İslam'ın dinlerin birliğini değil, dinlerin diyalogunu savunduğunu bildirdi.
Müslüman Alimleri Birliği Başkanı Abdurrahman Şeyban, kitapta yer alan gerek Hz Muhammed'e ait gerekse Cebrail gibi bazı meleklerin resmedilmesini şiddetle kınadıklarını belirterek "Bu resimler gerek İslami mukaddesata gerekse bazı geleneklerimize hakaret içermektedir. Ayrıca yazarın, Cezayir Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Şeyh Abdülkadir'i siyonizmin sembolü olan Davud yıldızı içinde resmetmesinin de anlaşılır bir şey olmadığını savundu.
Birlik, İslam'a, gerçek tasavvufa ve Cezayir'in uluslararası toplum ve İslam dünyasındaki yerine zarar verecek olan bu tür yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Birliğin bu açıklamalarına rağmen Cezayir Evkaf ve dini işler Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama gelmediği belirtildi.
Öte yandan kitabın yazarı ve Alavi tarikatının şeyhi Halid bin Tunus ise yazdığı kitabı savunarak, bu eserin Cezayirlilerin sahip olduğu ortak mirası koruma kaygısı taşıdığını belirterek, kitabın insanlığın atası olan Hz. Adem'den bugüne kadar insanlığın tarihinin incelendiğini belirterek, bu konunun resimlerle, haritalarla aşama aşama gelişmeleri anlattığını kaydetti.
1999 yılında Abdülkadir Buteflika'nın iktidara gelişinden bu yana Alavi tarikatı, Cezayir yönetimi tarafından ülkede devletle selefi gruplar arasında yaşanan çatışmaların ardından insanların bu eğilime yönelmemesi için destekleniyor. Cezayir resmi televizyonu, tarikatın yaptığı hemen hemen bütün faaliyetleri canlı olarak yayınlıyor.
Cezayir'de en yaygın tarikatlar arasında Ticanilik, Kadirilik, Hebriyye, Rahmanilik ve Alaviyye bulunuyor.
Yapılan son araştırmalar, Cezayir'de yaklaşık bir buçuk milyon sufi olduğunu gösteriyor.
|