14. Hikmet Ey dostlar cahil ile yakın olup Bağrım yanıp candan doyup öldüm ben işte Doğru söylesem eğri yola boynumu çeker Kanlar yutup gam zehrine doydum ben işte
Cahil ile geçen ömrüm nar sakar Cahil olsan cehennem ondan çekinir Cahil ile cehenneme doğru kılmayın sefer Cahiller içinde yaprak gibi soldum ben işte
Dua edin cahillerin yüzünü görmeyim Hakk Teala refik olsa bir dem durmayayım Hasta olsa cahillerin halini sormayayım Cahillerden yüzbin cefa gördüm ben işte
Haykırsam Hakk imdadıma yetişir mi ki? Göğsümdeki paslarım gider mi ki? Bütün cahiller bu alemden gider mi ki? Cahillerden yüzbin cefa gördüm ben işte
Hakk vuslatını arayıp bulmadan hayraneyim Durmadan ağlayıp gönlü harab divaneyim Halimi sorsan ben Sevgili'nin talibiyim Sevgili arayıp yok olup geldim ben işte
Yer altına kaçıp girdim cahillerden Elim açıb dua isteyib merd kişilerden Garib canım yüz tasadduk bilgelerden Bilge bulmayıp yer altına girdim ben işte
Cahilleri benden sorma göğüsüm çıka Hakk'dan korkub yas tutsam güler kahkahayla Ağzı açık nefsi ulu misli lakka Cahillerden korkub Sana geldim ben işte
Birşey umma cahillerden kadrini bilmez Karanlık içinde yol şaşırsan yola salmaz Boyun büküp yalvarsan elini tutmaz Cahilleri şikayet ederek geldim ben işte
Önce-sonra iyiler gitti kaldım yalnız Cahillerden işitmedim bir güzel söz Bilge gitti cahiller kaldı çektim üzüntü Yolu bulamayıp şaşkın olup kaldım ben işte
Ayrılık yarası ezdi bağrımı hani derd ortağı Bilge toprak, cahillerin göğüsü yüksek Ayet, hadis beyan etsem beğenmez Göğsümü deşiniz derd ve gama doldum işte
Derd ve halet azıp coştu var mı tabip Arz-ı halim sana söyleyim sadece Sevgili Bütün talipler pay aldı ben nasipsiz Pay isteyip iki büklüm olup geldim ben işte
Evini-barkını terk eyleyip pay al Ey habersiz dünya işini geriye koy Allah sahi lütfunu görüp hayran kal Görürüm deyip yok olup geldim ben işte
Ben ikinci defteri dedim size yadigar Ruhumdan meded isteyip okuyun zinhar Dua eyledim vasıl eylesin Allah Rahman Malikim arz etmeğe geldim ben işte
Hikmetimden nasib alan göze sürsün İhlas ile göze sürüp cemal görsün Şartı odur riyazete boyun sunsun Canlar geçip Sevgili'yi gördüm ben işte
Cemal için dilenci oldum “amin” deyiniz Ey talipler halimi görüp gamımı yeyiniz Yolda kalan Kul Ahmed'e yol veriniz Yolu arayıp dilenci olup geldim ben işte
Kul Hoca Ahmed dilenci olsan Hakk'a ol Başın ile erenlere hizmet kıl İlgi bulursan halka kurup sohbet kıl Halka içinde âgâh olup durdum ben işte
_________________ "Bismillah dep beyan eyley hikmet aytıp Taliblerge dürr ü gevher saçdım mena..."
Hazret-i Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî [ Qaddesallahu Teala Sırrahul-Azîz ]
|